Companii

„Singurele vânzări sunt către cei care au luat fonduri UE“, spune un distribuitor de echipamente de construcţii

„Singurele vânzări sunt către cei care au luat fonduri UE“, spune un distribuitor de echipamente de construcţii
19.08.2010, 23:47 1092

Importatorul şi distribuitorul de utilaje de construcţii CaseUtilaje Construcţii, companie înfiinţată în 2006 de treiantreprenori români, una dintre cele mai dinamice companii dindomeniul său de activitate, estimează pentru acest an o scădere acifrei de afaceri cu aproape 54%, similară cu cea de anul trecutcând a rulat 11,1 milioane de euro, pe fondul sistării proiectelorde construcţii.

"Estimez pentru acest an o scădere similară cu cea de anul trecut,însă este greu de făcut o estimare pentru că piaţa esteimpredictibilă", spune Constantin Mincu, 39 de ani, care aînfiinţat în urmă cu patru ani compania Case Utilaje Construcţiialături de Marius Marciu şi Răzvan Niţoi.

Mincu a lucrat anterior timp de şase ani în cadrul New Hlolland,companie care importă şi distribuie maşini agricole. "Am întâmpinato reticenţă în dezvoltarea companiei. Accentul era pus pe vânzareşi deloc pe dezvoltare. Astfel am decis împreună cu cei doiprieteni să deschidem propria firmă."

Investiţiile iniţiale s-au situat la 500.000 de euro, baniproveniţi din credite şi din surse proprii. "Am cercetat piaţa şiam spus că putem face ceva diferit de competitori, am încercat săpunem accent pe serviciile post-vânzare." Aceasta a fost şi cea maiimportantă investiţie pe care compania a realizat-o la început,prin achiziţia a două echipamente de service.

Creştere rapidă

"Am început cu distribuţia unui singur brand, în următorul an ammai adus câteva branduri, am pus accent pe partea de accesorii şiam dezvoltat un departament de echipamente pentru carieră", îşiaminteşte Minc, care spune că a început cu şase angajaţi.

După rezultatele bune înregistrate însă într-o perioadă scurtă,2006-2008, când compania şi-a multiplicat de aproape zece orivânzările, declinul pieţei construcţiilor din 2009-2010 şi-a pusînsă serios amprenta şi asupra Casei Utilaje Construcţii. În 2008,compania a raportat afaceri de peste 27 mil. euro cu un profit de2,1 mil. euro.

"Creşterea a fost destul de rapidă, pentru că ştiam ce este defăcut şi nu am întâmpinat greutăţi. Îi cunoşteam pe furnizori şi afost mai uşor să stabilesc contactele cu clienţii."

Anul în care Case Utilaje Construcţii a apărut pe piaţa locală afost de fapt începutul perioadei de boom pentru piaţa utilajelorpentru construcţii, datorită investiţiilor masive realizate decompaniile de construcţii în mecanizarea lucrărilor. Creşterea s-aoprit însă brusc anul trecut, odată cu începerea perioadei derecesiune, când activităţile din construcţii au fost reduse. În2009, conform datelor ADUC (Asociaţia Distribuitorilor de Utilajepentru Construcţii), din care face parte şi Case UtilajeConstrucţii, piaţa a scăzut cu 76% faţă de anul anterior. Astfel,dacă în 2008 s-au vândut pe piaţă 3.300 de unităţi, anul trecutdoar 760 de unităţi au fost cumpărate de constructori.

Principalii jucători pe piaţa de utilaje de construcţii suntMarcom - distribuitorul exclusiv al mărcii Komatsu, Terra România -distribuitorul mărcii JCB şi Bergerat -Monnyeur - distribuitorulCaterpillar.

O piaţă în scădere

Piaţa de utilaje pentru construcţii este estimată de ConstantinMincu la 100 de milioane de euro în acest an, în condiţiile în careel spune că anul trecut se situa la circa 130 mil. euro.

Spre comparaţie, în 2008, cea mai mare firmă din această piaţă,Marcom, avea o cifră de afaceri de circa 91 mil. euro. "Piaţa poatecreşte brusc, însă va depinde de pornirea lucrărilor îninfrastructură. Poate în 3-4 ani vom mai ajunge la performanţa din2006 - 2008." În primele şase luni ale acestui an, compania CaseUtilaje Construcţii a vândut 22 de unităţi, faţă de 65 de unităţiîn primul semestru al anului trecut.

"În 2009 companiile din construcţii încă mai cumpărau utilajenoi pentru că mergeau pe ideea de a se dezvolta. Acum nimeni nu maivede dezvoltarea şi achiziţiile au fost stopate. În acest an,singurele vânzări le facem către firmele care au câştigat proiecteeuropene şi firmele care au apelat la ajutoare de minimis."

Preţurile pentru utilajele de construcţii noi variază între10.000 de euro şi 1 mil. de euro, însă cazurile în care seachiziţionează utilaje scumpe sunt rare. "Cel mai scump utilaj pecare l-am vândut noi a valorat 400.000 de euro", afirmăMincu.

Profit din alte activităţi

Pe lângă scăderea ciferi de afaceri, Mincu se aşteaptă în acestan la o reducere a profitabilităţii şi spune că încearcă să-şiextindă activităţile pentru a completa acest minus. "Schimbărilesunt drastice. Cheia este să te deschizi şi să-ţi aduci profituriledin alte zone. Din 2008 am început să mizăm pe vânzările de piesede schimb şi consumabile şi am încercat să dezvoltăm departamentulde echipamente logistice, pentru că transportatorii chiar dacă auavut scăderi, tot funcţionează."

În prezent, circa 90% din veniturile firmei provin din vânzărilede echipamente pentru construcţii, în timp ce restul sunt dinechipamente pentru logistică.

Compania, care are 35 de angajaţi, derulează în prezent oinvestiţie de 3-4 mil. euro în construcţia unui sediu înlocalitatea Afumaţi, judeţul Ilfov. "Sperăm să finalizăm lucrărilela sfârşitul acestui an. Vor fi acolo birouri, un show-room şi unservice. În 2007 am achiziţionat terenul care are o suprafaţă de10.000 de metri pătraţi, iar în decembrie 2008 am pornitinvestiţia." Sediul va avea o suprafaţă construită de 5.000 demetri pătraţi.

Compania mai deţine trei birouri proprii în ţară şi colaboreazăcu alţi trei distribuitori locali. Printre mărcile pe care CaseUtilaje Construcţii le distribuie pe piaţa locală se numără CASE,Cesab, Furukawa sau Dulevo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO