Companii

Singurul „mall” in aer liber, centrul vechi al Capitalei, devine cea mai fierbinte zona de restaurante si cafenele

Singurul „mall” in aer liber, centrul vechi al Capitalei, devine cea mai fierbinte zona de restaurante si cafenele
01.04.2010, 23:30 1913

Pentru a deschide o cafenea in centrul vechi, un antreprenor arenevoie de cateva zeci de mii de euro, fara a lua in calcul sumeleplatite lunar pentru chirie, in timp ce un pub sau un restaurantnecesita investitii ceva mai mari, intre 100.000 de euro si 400.000de euro.
Zona centrului vechi, care a atras in ultimii doi ani investitii demilioane de euro, a devenit un adevarat pol al tranzactiilorimobiliare, in conditiile in care o parte dintre cei care audeschis cafenele nu le mai pot pastra din cauza costurilorridicate, in timp ce alti investitori sunt nerabdatori sa intre inzona care are toate sansele sa devina punctul zero al distractieidin Capitala.
Cert este insa ca un antreprenor din centrul vechi nu cedeazaunitatea decat daca si-a acoperit cel putin investitia facutainitial in deschidere. Multe contracte de cedare a spatiului auinsa valori de doua pana la cinci ori mai mari decat investitiainitiala in spatiu, pentru ca in centrul vechi "nimeni nu merge inpierdere", dupa cum spun proprietarii puburilor din zonaLipscani.
"Cota de piata s-a mutat pe Lipscani. Piata este
intr-adevar mai mica, pentru ca se consuma mai putin din cauzacrizei financiare, dar cei care ies in oras vin aici. Puburile suntpline fie ca e iarna, fie ca e vara, in centrul vechi nu esterecesiune, de aceea cand te decizi sa cumperi, nu platesti valoareaactuala, ci potentialul sau", explica Osvaldo Iandolo, actionarulpubului Old City de pe Lipscani motivul pentru care zona a devenitin prezent noul pol de atractie al tranzactiilor imobiliare dinBucuresti.
Old City este unul dintre exemplele de preluari de spatii, acestafunctionand in prezent pe locul cefenelei Viena Cafe. Iandoloimpreuna cu partenerul sau roman Cristi Dumitriu au cautat, prinintermediul companiei Lips cani Beer Garden, un spatiu de 750 mppentru a deschide o unitate cu activitate de pub, terasa si club.Pen tru a incepe impreuna noua afacere, Dumitriu a renuntat lapubul pe care il deschisese in 2009, Pub Vintage, predandu-l unuialt investitor roman, Remus Nica.
Raman cu spatiul, dar inchiriaza
De asemenea, proprietarii uneia dintre cele mai mari cladirirefacute de pe strada Smardan, unde functioneaza clubul Goblin, unmagazin de accesorii de casa, unul de articole sportive, treicafenele si un magazin de ceai, aceiasi care detin si Arcade Cafe,au predat un spatiu pe care il transformasera in cafenea celor careau astazi Bon Humor.
" Am ramas cu Arcade Cafe, iar cealalta cafenea am dat-o altorinvestitori. Am preferat sa iau si banii pe tranzactie si chiria pecare o voi opera in continuare", spune Vlad Cernahoschi,proprietarul Arcade Cafe, care spune ca din cedarea spatiului nusi-a recuperat decat investitia in unitate. Pe langa asta vapercepe insa chirie, nivelul acesteia fiind cuprins in aceasta zonaintre 45 de euro pe metru patrat si 70 de euro pe metru patrat insalonul principal si circa 35 de euro la subsol sau mansarda.

Marja buna de profit
Marja de profit a unui restaurant, a unui bar sau a unei cafeneleeste de cel putin 15% anual. Vara, terasele pe circa 2.500 de metripatrati sunt pline de bucuresteni sau turisti straini, iarna,pentru a gasi loc liber in majoritatea barurilor trebuie facutarezervare. Se pune astfel intrebarea: de ce renunta antreprenoriila un business rentabil in centrul vechi, in momentul in care multialtii abia asteapta sa le ia locul?
"Orice business este de vanzare, dar in functie de contractul pecare il ai, de nivelul chiriei, de perioada pe care ai semnatpentru spatiu sau de vadul creat, iei decizii daca sa il pastrezisau sa il vinzi. In momentul de fata este bataie pe spatiile dincentrul vechi, de aceea vechii proprietari ridica miza, cedandunitatea pe sume cu 100% pana la 500% mai mari decat cele pe carele-au investit", a declarat Cristi Dumitriu.
Nu toate spatiile din zona Lipscani functioneaza la capa citatemaxima tot timpul anului, iar multi antre prenori ajung sa nu maifaca fata cheltuielilor.
"Uneori chiriile sunt foarte mari, unele unitati nu merg bine decatvara, iar proprietarii nu reusesc sa aco pere cheltuielile. In urmacu doi-trei ani, multi dintre cei care au investit prima oara incentrul vechi nu aveau expe­rienta. Au deschis pentru ca au vazutca fac cash zilnic, rapid, mai ales ca in alte domenii, ca auto,constructii, imobiliare piata era inghetata", afirmaDumitriu.
Vin si investitorii straini
De exemplu, in locul irish-pubului Dirty Harry's, deschis lajumatatea lunii martie pe Strada Franceza de lituanienii de laEuropa Group, a functionat barul-restau rant Cafe d'Art, al omuluide afaceri Ionut Chermenschi. Anul trecut, Chermenschi spunea catrebuie sa incaseze 70 de euro/mp lunar pentru ca businessul sau sastea in picioare, iar pentru a trece pe profit este nevoie deincasari de 50.000 de euro lunar. Mai mult, acesta admitea ca intimpul saptamanii vanzarile se situau la 80% din cele pe weekend.La un an, contractul a fost reziliat, s-a facut licitatie, iarlituanienii au ocupat imediat spatiul.
The Vintage Pub a fost preluat de Remus Nita in a doua jumatate aanului trecut. "Am preluat si magazinul de rochii de mireasa de 45de metri patrati de langa bar, am investit inca 50.000 de euro. Camine vor fi mai multi, dar cei care vor vinde vor renunta labusiness mai scump", spune Remus Nica, proprietarul The VintagePub.

Ce spun consultantii
"80% din cereri sunt pentru spatiile de pana in 200 mp, dar aici numai este oferta, cum au aparut, cum le-am dat. Am avut un caz incare chiria pentru un spatiu de 38 mp a fost de 3.000 de eurolunar. Acum apar spatiile de 1.200-1.600 mp pentru care chiriaajunge la circa 22.000 de euro", spune Gabriela Ciobanu, directorulagentiei imobiliare Asco Prodexim, care se ocupa de doi ani deinchirierea spatiilor din centrul vechi.
Recent compania sa a postat un anunt de inchiriere a fostuluimagazin Macul Rosu de pe Lipscani, iar acum se afla in negocieriavansate pentru deschiderea unui restaurant.

Ce restaurante si-au schimbat proprietarii in acestan

Pub Vintage de pe strada Smardan

  • Cristi Dumitriu a vandut restaurantul catre Remus Nica
  • Primul a deschis insa un nou pub in centrul vechi - Old City,de 750 mp cu 400 de locuri

Cafe d'Art de pe Strada Franceza

  • contractul de inchiriere detinut de Ionut Chermenschi,proprietarul Cafe d'Art, a fost reziliat in 2009
  • lituanienii de la Europa Group au deschis pubul Dirty Harry'sin acelasi spatiu

Cafeneaua proprietarului Arcade Cafe de pe stradaSmardan

  • proprietarii uneia dintre cele mai mari cladiri refacute de pestrada Smardan, unde functioneaza clubul Goblin si Arcade

Cafe au predat un spatiu pe care il transformasera incafenea celor care au astazi Bon Humor.

  • chiria variaza intre 45 de euro pe metru patrat si 70 de euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO