Companii

Sistemul de facturare electronică devine operaţional în septembrie, iniţial doar în relaţia dintre firme şi instituţii ale statului. Ulterior, platforma va fi folosită şi în relaţia între companii

Autor: Roxana Rosu

10.08.2021, 10:54 2571

Platforma E-Facturare, pe care firmele pot încărca, stoca şi descărca facturile electronice pe care le emit, va putea fi folosită din septembrie în relaţia cu instituţiile publice, în cadrul unui program pilot, urmând să fie extinsă apoi la toate companiile.

Măsura va fi implementată de Ministerul Finanţelor, prin Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare.

”Este prima etapă de dezvoltare a sistemului informatic de facturare electronică care urmează sa fie generalizată in relaţiile dintre toţi operatorii economici.

Implementarea sistemului obligatoriu de facturare electronică, atât între agenţii economici şi instituţiile publice, cât şi in relaţiile dintre agenţii economici va însemna: ➢ eficienţă şi predictibilitate în cheltuirea banilor de către instituţiile publice; ➢ creşterea veniturilor colectate la bugetul national”, a declarat premierul Florin Cîţu într-o postare pe Facebook.

Prin operaţionalizarea sistemului de facturare electronică în domeniul achiziţiilor publice, România se aliniază standardelor europene din domeniu.

În luna iulie, Iulian Popescu, consilierul pe digitalizare al premierului Florin Cîţu, a declarat la emisiunea ZF Live că într-o primă fază doar facturile purtătoare de TVA vor fi introduse în acest sistem, urmând ca, mai târziu absolut orice tip de factură, în momentul în care a fost emisă, să fie transmisă direct către serverele Ministerului Finanţelor. ”Acest sistem va fi valabil atât B2B (business to business) şi B2C (business to consumer), cât şi B2G (business to government)”, a spus Iulian Popescu.

În opinia consilierului, instituţiile statului nu trebuie să ceară cetăţeanului un document emis de altă autoritate a statului român, nu trebuie să pună cetăţeanul pe drumuri. ”Trebuie să vorbim de un cloud guvernamental”.

Vedeti aici emisiunea la care a participat Iulian Popescu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO