Companii

Siveco şi-a dublat numărul de angajaţi în ultimul an

Siveco şi-a dublat numărul de angajaţi în ultimul an

Autor: Adelina Mihai

07.12.2011, 10:36 1875

"Am angajat un număr de oameni foarte mare într-un timp foarte scurt, pentru că avem foarte multe proiecte la nivel internaţional, dar şi proiecte interne sau finanţate din fonduri structurale. Am mai deschis două puncte de lucru în Braşov şi în Ploieşti, pe lângă cele pe care le aveam în Cluj, Timişoara, Craiova, Galaţi şi Constanţa", a spus Dana Bichir, vice-president Human Resources& Quality Siveco România şi unul dintre acţionarii minoritari ai companiei.

Compania va continua angajările şi în 2012, însă nu în acelaşi ritm. Pentru a ajunge la acest număr de angajaţi, Siveco a folosit ca metode de recrutare, pe lângă site-urile de profil, agenţii de recrutare sau de head-hunting.

Unul dintre managerii recrutaţi de companie este Robert Komartin, fostul şef al filialei locale a furnizorului de soft şi servicii de consultanţă IT London Logic Partners (LLP), care de mai bine de patru luni ocupă funcţia de Senior Director în cadrul diviziilor ERP & BI Business Unit ale Siveco.

Spre deosebire de anii de criză, când compania a tăiat din bugetele de instruire a angajaţilor, în 2011 bugetul de training şi-a revenit la "normal", compania investind 500.000 de euro în instruirea angajaţilor.

"În 2009 şi 2010 am preferat să tăiem bugetele de training, pentru a salva locurile de muncă", a spus Bichir.

În medie, fiecare angajat participă la 5 zile de training, însă angajaţii care au o vechime de peste 5 ani, de exemplu, beneficiază de 7 zile de training plătit de companie.

În pachetul de beneficii oferit angajaţilor Siveco există o schemă de remunerare în funcţie de vechimea pe care o are fiecare în companie. Astfel, dacă angajaţii care lucrează de cel puţin 3 ani în companie vor primi cel de-al 13-lea salariu anual, cei care lucrează de mai bine de 15 ani primesc 4 salarii lunare în plus pe an.

Alte beneficii oferite de companie mai sunt laptopurile şi telefoanele de companie, abonamente la clinici private, asigurarea transportului cu ajutorul microbuzelor, maşini de serviciu (pentru manageri) sau tichetele de masă.

"Avem angajaţi care au început ca studenţi în 2003, 2004 şi care acum sunt manageri. Aceasta este o industrie în care pentru a deveni manager nu trebuie să ai abilităţi excelente de leadership, ci să ai o recunoaştere profesională din partea celorlalţi. Numai un programator foarte bun va fi şef peste alţi programatori, care îi recunosc abilităţile", a mai spus Bichir.

Salariile din industria IT sunt printre cele mai mari din economie, iar absolvenţii facultăţilor de calculatoare primesc cele mai mari salarii pentru joburile entry-level.

"Un junior fără experienţă, proaspăt absolvent de facultate care nu are competenţe care să îl evidenţieze faţă de ceilalţi primeşte un salariu net cuprins între 500 şi 700 de euro pe lună", a spus Bichir.

În timp ce salariul mediu net pe economie era în luna octombrie de 350 de euro net, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică, un programator cu o experienţă de peste 5 ani poate câştiga până la 1.500 de euro net/lună, potrivit datelor din piaţă.

Media de vârstă a angajaţilor Siveco este de 32 de ani, deşi mulţi dintre angajaţi sunt recrutaţi de pe băncile facultăţii. Cei care au peste media de vârstă sunt însă cei care fac project management sau angajaţii din vânzări.

Fluctuaţia de personal în cadrul companiei este de 10%, iar cei mai mulţi dintre angajaţii care pleacă din companie au o vechime mai mică de trei ani.

În opinia Danei Bichir, cea mai mare provocare a anului 2012 pentru directorii de resurse umane o reprezintă lupta pentru păstrarea talentelor, angajaţii-cheie fiind cei aflaţi în structurile de management ale proiectelor.

Printre ţările în care SIVECO România a dezvoltat şi dezvoltă proiecte se află Maroc (unde a câştigat un proiect cu o valoare de 10 milioane de dolari şi are ca scop dezvoltarea strategiei de informatizare a educaţiei la nivel naţional), Azerbaidjan, Belarus, Bulgaria, Egipt, Liban, Macedonia, Moldova, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Cehia, Franţa, Germania, Ungaria, SUA şi Marea Britanie. De asemenea, unul dintre proiectele câştigate pentru dezvoltarea de software cu Comisia Europeană are o valoare de 12 milioane de euro, iar contractul - cadru a fost semnat pentru o perioadă de 4 ani.

Acţionarii Siveco România sunt Siveco Olanda - 42,2%, fondurile de investiţii Enterprise Investors - 22,5% (prin Polish Enterprise Fund V) şi Intel Capital - 10% şi mai multe persoane fizice: Irina Socol - 10,98%, Mihail Rădăşanu - 7,62%, Gabriel Ilia - 2,68%, Daniela Bichir - 0,14% şi Ecaterina Crusti - 0,14%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO