Companii

Smartree: Peste 50% din clienţii companiei s-au conformat noilor măsuri din „revoluţia fiscală”

Smartree: Peste 50% din clienţii companiei s-au...

Autor: Dan Straut, Mediafax

28.01.2018, 14:51 188

Peste 50% dintre clienţii Smartree România au decis mărirea veniturilor brute acordate angajaţilor, ca urmare a recentelor schimbări legislative din domeniul fiscal, arată un studiu al companiei de asistenţă în administrarea resurselor umane.

Potrivit unei analize Smartree România, 54% dintre clienţii companiei vor recurge la mărirea veniturilor brute acordate angajaţilor, astfel încât aceştia să beneficieze de aproximativ aceleaşi salarii nete ca în 2017. Smartree procesează 600.000 de angajaţi anual şi are aproape 200 de clienţi, în majoritate companii multinaţionale, dar şi companii cu capital integral românesc.

„Începând cu luna februarie, salariile angajaţilor din România se vor schimba, ca urmare a recentelor schimbări legislative. Aceste modificări au determinat companiile să îşi direcţioneze atenţia la sfârşitul anului trecut către planificările bugetare legate de salarii”, notează autorii studiului.

„Pentru a lua decizia dacă vor recurge la modificările veniturilor brute ale angajaţilor, o parte din clienţii Smartree au apelat la serviciile de prognoză oferite de compania noastră cu scopul de a determina impactul intern şi a lua cele mai bune decizii în cunoştinţă de cauză. Noi le-am furnizat mai multe variante de calcul salarial comparativ, pornind de la situaţia nou-creată pentru a ajunge la estimări cât mai precise”, a declarat Adrian Stanciu, CEO Smartree.

Potrivit datelor companiei, mai bine de jumătate dintre clienţii Smartree, respectiv 54%, vor recurge la mărirea veniturilor brute pentru a păstra aproximativ aceleaşi salalarii nete ca cele de anul trecut. Dintre aceştia, 51% vor modifica salariile brute prin act adiţional la contractul de muncă, 46% vor compensa diferenţele rezultate prin acordarea unor prime brute, iar 3% dintre clienţi vor folosi în paralel variantele prezentate mai sus, ceea ce înseamnă că o parte din angajaţi vor avea salariul modificat printr-o creştere a brutului, iar o altă parte prin acordarea unei prime.

Restul clienţilor Smartree, respectiv 45%, au ales ca, cel puţin la nivelul lunii ianuarie, fie să nu opereze modificări la nivelul salariilor, fie urmează să ia o decizie finală în perioada imediat următoare. Există şi un client al Smartree ai cărui salariaţi nu vor fi afectaţi de această lege, întrucât salariile angajaţilor sunt negociate luând în considerare nivelul net.

Potrivit reprezentanţilor Smartree, în multe domenii de activitate există un echilibru, procentual vorbind, între cei care au decis să mărească salariile brute ale angajaţilor şi cei care pentru moment nu îşi asumă nicio iniţiativă în această direcţie. Companii din arii de activitate precum construcţii şi materiale de construcţii, echipamente şi infrastructură IT, oil&gas, pharma, servicii, consultanţă IT şi dezvoltare software au ales să mărească salariile angajaţilor. Clienţi ce au ca obiect de activitate servicii medicale, servicii financiare, telecomunicaţiile sau companiile din industria fashion au decis să recurgă la păstrarea veniturilor brute pentru moment sau nu şi-au comunicat încă intenţiile.

Toate aceste măsuri vin după intrarea în vigoare, la data de 1 ianuarie 2018, a noilor prevederi legislative ce vizează modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal. Schimbările prevăd trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Printre altele, Guvernul a adoptat şi scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Contribuţiile sociale şi de sănătate vor fi în continuare reţinute de angajator şi virate statului de către angajator, astfel banii nu vor ajunge la angajat decât scriptic, pe statul de plată.

Smartree, unul dintre liderii din România pe piaţa de externalizare a proceselor de resurse umane, a fost înfiinţată în anul 2000 şi oferă o gamă completă de servicii: de la salarizare, administrare de personal, analiză şi raportare pentru management, recrutare, muncă temporară, până la consultanţă în domeniu. La baza serviciilor Smartree stau platforme proprietare de soluţii software integrate, dedicate managementului resurselor umane. Smartree beneficiază de experienţa şi competenţele a peste 80 de specialişti în payroll, administrare de personal şi recrutare.