Companii

Soarta Flamingo, decisa luna aceasta, cand actionarii vor vota pentru dizolvare sau recapitalizare

Soarta Flamingo, decisa luna aceasta, cand actionarii vor vota pentru dizolvare sau recapitalizare

Dragos Simion, presedintele Flamingo, spera ca retailerul sa obtina 3,5 milioane de euro in urma emisiunii de obligatiuni

05.08.2009, 17:54 20

Fondul de investitii QVT, care detine 22% din actiunile Flamingo, a anuntat si a introdus pe ordinea de zi a consiliului din 17 august cererea de dizolvare a companiei. Ca raspuns, managementul si ceilalti actionari spun ca vor sprijini activitatea companiei. Dragos Simion, presedintele Flamingo, spune ca Dragos Cinca si Dan Adamescu, cei mai mari actionari, vor accepta si vor participa la o emisiune de obligatiuni in valoare de 7 milioane de euro.

"QVT in principiu nu a fost de acord cu emisiunea, a cerut insolventa, dar nu exlud ca ei sa participe in ultimul moment. Pe orice scenariu de dizolvare ei nu ar fi obtinut o valoare comparabila cu cea a pretului actual al actiunilor", a spus Simion

Emisiunea de obligatiuni a inceput sa fie pregatita in luna februarie si a fost definitivata dupa ce vanzarile primului trimestru s-au contractat cu 40%, la 23,5 mil. euro, iar datoriile au ajuns la 5,4 mil. euro. Pentru dizolvare QVT ar trebui sa obtina majoritatea qvorumului, dar actionari precum Dragos Cinca si Dan Adamescu, care detin impreuna aproape 40% din participatiile Flamingo, s-au pronuntat deja impotriva.

Managementul companiei spune ca actionarii sunt de acord cu emisiunea de obligatiuni si se asteapta la o rata de subscriere de cel putin 50%. "Daca se voteaza emisiunea de obligatiuni, nu mai punem problema viabilitatii companiei timp de un si jumatate. Indoiala privind supravietuirea ar trebui sa dispara", explica Dragos Simion, presedintele Flamingo.

O infuzie de capital de circa 3,5 mil. euro din partea actionarilor va putea permite companiei atragerea de noi linii de finantare din partea bancilor si va putea aplica un plan de business pentru supravietuirea pe perioada recesiunii.

Totodata, el admite ca jucatorii din retailul de electronice si electrocasnice vor pierde in acest an bani multi, iar posibilitatea iesirii din piata exista pentru oricare, in contextul in care comportamentul consumatorului sufera modificari.

"Rezultatul la final de an va depinde de fluctuatia sezoniera din ultimul trimestru. Cine ghiceste cum se modifica piata si cum sa aleaga produsele va castiga", a spus Simion.

Retailul de electronice si electrocasnice s-a contractat in acest an cu 35-40%, potrivit reprezentantilor jucatorilor din piata, ceea ce a pus in discutie capacitatea acestor companii de a rezista in cazul in care scaderea se mentine. Al patrulea jucator, dupa cifra de afaceri, Rombiz, a cerut in cursul lunii trecute intrarea in insolventa pentru a reorganiza activitatile.

 

Ce face Flamingo cu banii actionarilor?

Potrivit estimarilor presedintelui Flamingo, emisiunea de obligatiuni in valoare de 7 milioane de euro va fi subscrisa in cea mai mare parte din actionari, in proportie de aproximativ 50%. Imediat ar urma subscrierea directa pe piata de capital.

"Daca Dragos Cinca, Dan Adamescu, si inca un actionar se implica, vom considera ca am avut succes. Daca reusim sa atragem mai mult de 5 milioane de euro, este si mai bine. Apoi, din renegocierile cu bancile vom dispune de fonduri care ne vor oferi accesul la oportunitati noi", a declarat Simion.

Proiectul pentru atragerea de capital prin emisiune de obligatiuni convertibile a demarat din luna februarie, iar in cazul in care la jumatatea lunii august va fi aprobat, va fi aplicat in luna septembrie.

"Principalii actionari sunt convins ca vor participa si isi vor mari apoi participatia prin conversie", a adaugat Simion.

Simion a adaugat ca pe langa finantarea directa a activitatii companiei se urmaresc apoi si obiective precum intrarea in noi centre comerciale, daca indicatorii de performanta vor arata ca investitiile sunt oportune.

Pana la acel moment se renegociaza volumul liniilor de credit pentru capitalul de lucru si acoperirea obligatiilor existente (datorii mai mari de peste 5 mil. euro doar in primul trimestru al anului), dar se reevalueaza si parteneriatele cu furnizorii. Totodata, compania a ajuns la o capitalizare de 5 mil. euro, potrivit ultimului pret de tranzactionare. "In primul semestru am consumat bani. Am pierdut in principal pentru ca IT-ul a scazut foarte mult (circa 60% - n.r). Mixul produselor s-a schimbat mult, iar noi am pornit de la ipoteza ca penetrarea solutiilor IT e inca mica, iar sectorul urma sa reziste. Am suferit pentru ca relatiile cu furnizorii erau setate pe domeniul IT", a explicat Simion.

 

Restructurarea continua dupa 10 luni de ajustari

Compania a anuntat inca de la finalul anului trecut cateva etape prin care businessul va fi reorganizat, una din directii fiind inchiderea magazinelor mici, neprofitabile sau cu randament redus.

Restructurarea a ajuns la un moment de apogeu odata cu schimbarea directorului general, Jiri Rizek, care conducea companie de mai bine de doi ani si jumatate, cu un consilier si membru al consiliului de administratie, Stefan Treiber. "Nu am facut schimbarea pentru ca domnul Rizek nu ar fi fost capabil pentru noile cerinte. Am vrut insa sa avem pe cineva specializat in zona restructurarilor si care sa vina cu noi forte psihologice", a spus Simion. Rizek a devenit, incepand cu 1 august, consilier al companiei, contractul fiind stabilit pe o perioada de un an.

Restructurarea a insemnat si reducerea numarului de angajati, care trece, potrivit unor surse apropiate companiei, de 400 de angajati. Totodata, grila de salarizare a fost modificata prin adaptarea la volumele de vanzare realizate de angajati. Totodata, se pregatesc si alte schimbari de management, dar compania nu a dorit sa confirme inlocuirea sau promovarea unor directori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO