Companii

SOCAR a pus ochii pe Arpechim si pe Oltchim

23.04.2008, 19:17 123

Compania azera petroliera SOCAR, intrata anul trecut pe piata locala, spune ca vrea sa cumpere in intregime rafinaria Arpechim, aflata in portofoliul Petrom, cea mai mare companie romaneasca, precum si combinatul chimic Oltchim.
Intentia celor de la SOCAR este de a lipi activitatile de petrochimie ale Arpechim cu cele ale combinatului Oltchim urmand ca azerii sa formeze un complex mai mare cu un combinat chimic din Turcia recent cumparat. In ceea ce priveste partea de rafinare, oficialii SOCAR spun ca doresc sa aduca titei din Azerbaidjan pe care sa-l rafineze la Arpechim, urmand ca produsele petroliere sa fie vandute printr-o retea proprie de benzinarii.
"Strategia noastra include preluarea Oltchim si partea de petrochimie a Arpechim in scopul unirii acestor active cu Petchim (combinat chimic din Turcia achizitionat anul trecut de SOCAR - n.r.). Oltchimul nu ar putea face fata in regiune singur concurentei. Pe de alta parte, suntem o companie petroliera si normal ca ne intereseaza partea de rafinare si comercializarea de produse petroliere", spune Hamza Karimov, reprezentantul SOCAR pentru Romania. Reprezentantul SOCAR nu a precizat valoarea la care s-ar ridica o astfel de achizitie si nu a spus daca au inceput negocierile cu Petrom.
"Nu am primit nicio oferta pentru Arpechim. In cazul in care primim astfel de oferte, vom analiza oportunitatea lor", au declarat reprezentantii Petrom.
Contractul de privatizare a Petrom, incheiat in 2004 de stat cu OMV, permite vanzarea, transferul sau instrainarea, in mod direct sau indirect, a Arpechim.
Ministrul pentru IMM, Comert, Turism si Profesiuni Liberale, Ovidiu Silaghi, a declarat la inceputul saptamanii, citat de Mediafax, dupa o intalnire cu o delegatie a SOCAR, ca firma azera si-a exprimat interesul pentru preluarea Oltchim.
Pe langa Arpechim, Petrom mai detine rafinaria Petrobrazi. Capacitatea operationala a rafinariei Petrobrazi este de 4,5 milioane de tone pe an, iar cea a Arpechim de 3,5 milioane tone pe an.
Ministrul azer al Industriei si Energiei, Natig Aliyev, a declarat, in martie, ca SOCAR are doua variante pentru dezvoltarea pe piata locala, respectiv aducerea de titei brut prin Oil Terminal si obtinerea produselor rafinate in unitati de procesare a titeiului din Romania sau importul direct al carburantilor, ambele optiuni avand ca scop distributia de benzina si motorina intr-o retea proprie de statii de alimentare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO