Companii

Somes Dej va investi in productie 51 mil. EURO pana in 2011

08.10.2008, 19:16 40

Producatorul de celuloza si hartie Somes Dej, parte a grupului de firme Serviciile Comerciale Romane (SCR), controlat de omul de afaceri Stefan Vuza, a anuntat pentru urmatorii trei ani un program de investitii de aproximativ 51 de milioane de euro.

"Ne-am propus sa investim in urmatorii trei ani in modernizarea masinilor de celuloza, de hartie matase, hartie de ambalaj, dar si investitii in mediu. Banii pentru sustinerea investitiei vor proveni prin aportul actionariatului companiei noastre, din credite bancare si din fonduri structurale, scopul investitiei fiind de a creste capacitatile noastre de productie", a declarat Adrian Itu, director general al Somes din Dej.
Anul acesta compania intentioneaza sa continue dezvoltarea capacitatilor de productie, investitiile in acest scop fiind estimate la 8 milioane de euro. De asemenea, pana in ianuarie 2009, conducerea Somes Dej a anuntat ca va fi pus in functiune utilajul de ardere a deseurilor lemnoase, investitie in valoare de 15 milioane de euro.
Compania a derulat in ultimii doi ani investitii de peste 20 de milioane de euro pentru dezvoltarea capacitatilor de productie, reducerea consumului de energie si incadrarea in normele UE privind poluarea. 
Conducerea companiei din Dej preconizeaza pentru urmatorii trei ani o crestere a cifrei de afaceri la peste 74 mil. euro, in conditiile in care vanzarile companiei pentru acest an vor ajunge la 44,1 mil. euro. Conducerea companiei estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri in crestere cu peste 15% fata de valoarea realizata anul trecut.
Compania Somes a realizat in primul semestru din acest an o cifra de afaceri de peste 19,3 mil. euro (67,6 mil. lei), in crestere cu 3% in euro si 8% in lei fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand acest indicator s-a cifrat la peste 18,7 milioane de euro (62 mil. lei).
"In prezent piata de celuloza este in scadere, astfel ca tinand cont de acest aspect, incercam ca pentru viitor sa integram toata celuloza produsa in fabricatia de hartie. Intentionam sa producem noi sortimente de hartie hidrorezistenta albita, dar si hartie albita, pungi si saci", spune Adrian Itu.
Potrivit reprezentantului companiei din Dej, piata de celuloza este in scadere datorita majorarii preturilor la gaze si petrol. Un alt aspect care influenteaza evolutia pietei de celuloza este, conform oficialilor Somes, concurenta venita din partea firmelor chinezesti, a caror oferta de preturi este mult sub oferta producatorilor europeni.
"S-ar putea ca, incepand de anul viitor, piata de celuloza sa creasca, asta in masura in care problema crizei financiare din SUA va fi solutionata. La noi cresterea inregistrata de PIB este de aproximativ 6%-7% in ultimul an, evolutie care genereaza un consum sporit de hartie de ambalaj, consum influentat pozitiv si de regulile si normele impuse de Uniunea Europeana cu privire la ambalajele care intra in contact cu alimentele", spune Adrian Itu.      
Potrivit propriilor estimari, Somes Dej detine o cota de aproximativ 60-70% din piata de hartie autohtona. Grupul SCR (Serviciile Comerciale Romane) este principalul actionar al Somes Dej din 2004, numarul de angajati ai firmei clujene fiind in prezent de 750 de persoane.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO