Companii

Sondaj BEI: Majoritatea firmelor româneşti percep lipsa accesului la finanţare drept o ameninţare importantă pentru afacere; 15% dintre companii se confruntă cu constrângeri de finanţare, dublu faţă de media UE

Sondaj BEI: Majoritatea firmelor româneşti percep lipsa...

Autor: Roxana Rosu

16.03.2023, 14:32 480

Majoritatea firmelor româneşti percep schimbările climatice şi accesul la finanţare drept ameninţări pentru afacerile lor, alături de costul energiei, incertitudinea şi lipsa personalului calificat, arată un sondaj realizat de BEI privind investiţiile.

Pe de altă parte, firmele din România au ieşit din pandemie într-o formă relativ bună şi au folosit criza ca pe o oportunitate de schimbare.

Firmele româneşti au devenit mai digitale, au dezvoltat mai des produse noi şi şi-au scurtat lanţurile de aprovizionare. Acum folosesc tehnologii digitale avansate la fel de des ca în Statele Unite şi UE, conform rezultatelor Băncii Europene de Investiţii.

Cu toate acestea, în faţa noilor şocuri, vulnerabilitatea persistă. Firmele româneşti sunt mai susceptibile să sufere din cauza costurilor ridicate ale energiei şi a înăspririi condiţiilor de finanţare. În general, firmele au o perspectivă negativă asupra viitorului, în special în ceea ce priveşte climatul economic. Accesul la finanţare este îngrijorător.

Proporţia firmelor româneşti care au declarat că se confruntă cu constrângeri de finanţare (15,2 %) depăşeşte media UE (6,2 %) şi este cel mai ridicat procent înregistrat până acum pentru România în seria Sondajului BEI.

 „Mediul economic actual din România face ca investiţiile publice şi private în energie regenerabilă să fie extrem de rentabile. Sprijinul politic în Europa trebuie să se asigure că implementarea unor astfel de investiţii nu durează prea mult, pentru a menţine competitivitatea pe piaţa globală”, a declarat directorul departamentului economic al BEI, Debora Revoltella.

Ea a precizat că utilizarea tuturor finanţărilor disponibile României, inclusiv a fondurilor UE din cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, al Invest EU şi al programelor operaţionale 2021-2027, este esenţială. Combinarea resurselor disponibile de granturi ale UE cu împrumuturi, capitaluri proprii, resurse proprii sau alte forme de instrumente financiare va fi crucială pentru a promova o economie mai ecologică în România şi capacitatea acesteia de a se baza pe resurse energetice sigure şi previzibile.

”Există, de asemenea, o mare nevoie ca firmele şi autorităţile publice să abordeze lipsa de personal calificat şi de finanţare necesare pentru tranziţia ecologică”, a completat Debora Revoltella.

Patru din cinci firme româneşti chestionate în EIBIS au identificat disponibilitatea de personal calificat ca un obstacol în calea investiţiilor. Lipsa de personal calificat a fost o problemă în special la firmele de producţie industrială (87%) şi de infrastructură (81%).

Sondajul arată că aproape 69% dintre firmele din România raportează că evenimentele meteorologice le-au afectat negativ activitatea. Aproape jumătate dintre firmele româneşti (49%) au dezvoltat sau au investit deja în măsuri de consolidare a rezistenţei la riscurile fizice cauzate de schimbările climatice. Această rată este substanţial mai mare decât media UE (33 %) şi este în concordanţă cu pierderile mai mari percepute din cauza evenimentelor climatice extreme.

Criza energetică a amplificat îngrijorările cu privire la creşterea preţurilor la energie, 90% dintre firme menţionând costurile energiei drept preocupare pentru investiţii pe termen lung. Aproximativ 35% dintre firmele din România au investit în îmbunătăţirea eficienţei energetice în ultimul an, aproape de media UE de 40%.

Sondajul BEI a vizat peste 12 000 de întreprinderi din Uniunea Europeană şi 800 de firme din SUA.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO