Companii

Sondaj: Doar 3 din 10 români şi-ar depune CV-ul pentru „compania” România SA şi funcţia de Preşedinte ar fi vizată de numai 5%

Sondaj: Doar 3 din 10 români şi-ar depune CV-ul pentru...

Autor: Roxana Rosu

28.11.2018, 12:22 346

Dacă România ar fi o companie, doar 32% dintre angajaţii români şi-ar depune CV-ul, în timp ce 42% spun că poate ar aplica pentru o poziţie, iar 26% nu ar face niciun demers pentru a lucra într-o astfel de companie, arată datele unui sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs.

Dintre cei care ar fi dispuşi să se angajeze în „compania” România S.A., doar 5% ar fi interesaţi de poziţia de Preşedinte (Preşedintele României), 12% pentru cea de Director General/CEO (Prim-ministru), 3% ar dori funcţia de Assistant Manager (preşedintele Camerei Deputaţilor), 5,6% pe cea de Director Financiar (Ministrul Finanţelor), 7,2% ar vrea postul de Director Operaţional/COO (Ministrul Economiei), iar 7,5% funcţia de Director Juridic (Ministrul Justiţiei).

De asemenea, 11,3% şi-ar depune CV-ul pentru postul de Director de Resurse Umane (Ministrul Muncii), iar 7,8% pentru funcţia de Director de Logistică (Ministrul Transporturilor), în timp ce poziţia de Corporate Affairs Manager (Ministrul Afacerilor Interne) este interesantă pentru doar 2,2% dintre români, conform sondajului.

Un procent de 4,7% ar dori funcţia de PR Manager (Purtător de cuvânt), iar 8,9% ar fi dispuşi să se angajeze în „compania” România SA pe o poziţie fără funcţie de răspundere, în timp ce 17% nu sunt interesaţi de nicio poziţie din cele enumerate.

Când vine vorba despre priorităţi, acestea se leagă, evident, de educaţie, sănătate şi infrastructură. Astfel, dacă ar fi CEO al „companiei” România S.A., primele trei lucruri pe care le-ar face românii din această funcţie ar fi modernizarea şcolilor şi a sistemului de învăţământ (30,4% dintre respondenţi), modernizarea tuturor spitalelor şi a sistemului de sănătate (20,4%) şi construirea de autostrăzi (13,8%).

Totodată, dacă ar conduce România, cetăţenii ar adopta prioritar măsuri precum reducerea taxelor pe forţa de muncă (12,4%), reducerea numărului de bugetari la jumătate (12,1%) şi modernizarea sistemului informatic al tuturor instituţiilor de stat (6%). Sub 1,5% ar decide majorarea salariilor pentru bugetari sau acordarea de noi facilităţi pentru categoriile vulnerabile.

Totodată, din poziţia de CEO al România SA, primii trei angajaţi pe care i-ar concedia românii ar fi: Assistant Managerul (preşedintele Camerei Deputaţilor), conform răspunsurilor oferite de 30,4% dintre respondenţi, Preşedintele (Preşedintele României) - 13,7% şi Directorul Juridic (Ministrul Justiţiei) - tot 13,7%. Urmează apoi: Directorul Financiar (Ministrul Finanţelor) - 8,6%, Directorul de Logistică (Ministrul Transporturilor) - 7,8%, Directorul Operaţional (Ministrul Economiei) - 5,9%, Directorul de Resurse Umane (Ministrul Muncii) - 5,9%. Doar 5% dintre respondenţi nu ar concedia pe nimeni, iar restul ar concedia pe alţii.

Dacă ar avea oportunitatea, peste opt din zece români ar pleca să muncească în altă ţară. Astfel, conform sondajului BestJobs, 42,1% dintre respondenţi au declarat că ar face acest lucru cu siguranţă, 43,7% poate ar face asta şi doar 14,2% au răspuns că în niciun caz nu ar pleca. 

Calitatea principală a vieţii este principalul factor care i-ar determina pe 43% dintre români să plece să muncească în afara ţării, iar salariul mai bun ar fi cel mai puternic motiv pentru 17% dintre aceştia. Alte motive sunt gradul ridicat de civilizaţie (14,3%), sistemele de sănătate sau de educaţie mai bune (8,9%) sau oportunităţile profesionale mai ridicate (5,8%).

Factorul principal care i-ar determina să rămână în ţară este familia, pentru 28% dintre respondenţi, ori îmbunătăţirea unor arii cheie (educaţie/sănătate/infrastructură), pentru circa 22% dintre români. Alţii nu ar pleca dacă ar creşte nivelul de trai (14%) sau dacă ar avea oportunităţi personale şi profesionale mai bune (8%), ori dacă ar vedea perspective ale ţării mai bune, în ansamblu (8%). Doar 2% ar fi reţinuţi în ţară de naţionalism.

Peste opt din zece români (circa 83%) sunt nemulţumiţi de situaţia actuală a României şi aproximativ 10% se declară cât de cât mulţumiţi, mai arată datele sondajului desfăşurat de BestJobs. Ceilalţi 7% nu sunt nici mulţumiţi, nici nemulţumiţi.

Cea mai mare nemulţumire pentru patru din zece români este lipsa unor lideri politici vizionari şi preocupaţi de bunăstarea tuturor cetăţenilor. De asemenea, corupţia este cea mai mare problemă pentru circa o treime dintre români. În plus, românii mai sunt nemulţumiţi de lipsa oportunităţilor pentru venituri satisfăcătoare (7%), instabilitatea economiei, infrastructura precară, sistemul de sănătate şi cel de învăţământ, sistemul slab de protecţie socială, imaginea ţării pe plan european. 

Dacă vorbim despre ce îi mulţumeşte cel mai mult pe români în ţara lor, aproape jumătate (46,2%) au nominalizat frumuseţile naturale. De asemenea, pentru 12,7% cele mai importante sunt tradiţiile, apoi libertatea individuală (5,8%). În procente cuprinse între 3 şi 5%, românii apreciază nivelul ridicat de siguranţă pentru cetăţeni, căldura şi ospitalitatea oamenilor, oportunităţile la nivel personal sau profesional, veniturile care permit un trai decent. Situaţia şi perspectivele economiei, ori gradul de fericire individuală au primit procente sub 2%. Totodată, 12,7% nu apreciază nimic, iar 2,5%, altele.

Sondajul BestJobs a fost efectuat în perioada 1 octombrie - 12 noiembrie, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.362 de respondenţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO