Companii

Sondaj PwC: Inspecţiile fiscale se vor intensifica în perioada următoare, după blocajul din starea de urgenţă. “O problemă spinoasă rămâne cea a tichetelor cadou”

Sondaj PwC: Inspecţiile fiscale se vor intensifica în...

Autor: Roxana Rosu

08.10.2020, 10:44 515

Inspecţiile fiscale se vor intensifica în perioada următoare, după blocajul din starea de urgenţă, iar o problemă spinoasă în cadrul controalelor fiscale a fost, încă dinainte de pandemie, cea a tichetelor cadou, al căror tratament fiscal a creat discordie între contribuabili şi inspectorii fiscali, arată o analiză realizată de PwC România.

Din acest motiv, 60% dintre companiile participante la sondaj au spus că intenţionează să nu mai acorde tichete cadou, tendinţa fiind remarcată în special la firmele din industria farmaceutică, construcţii, imobiliare şi IT.

”Nici starea de urgenţă şi nici cea de alertă nu au constituit impedimente pentru controalele Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) privind tichetele cadou. Acest lucru ar trebui văzut ca un semnal de alarmă pentru jucătorii de piaţă care ar trebui să reanalizeze tratamentul fiscal aplicat stimulentelor fiscale acordate angajaţilor proprii, precum şi angajaţilor terţilor”, a spus Dan Dascălu, Avocat Partener al D&B David şi Baias, societatea de avocatură corespondentă PwC în România.

În aceste condiţii,   Ruxandra Târlescu, PwC Tax Partener, completează că este esenţial ca firmele care au acordat tichete cadou salariaţilor sau partenerilor trebuie să reanalizeze toata documentaţia contractuală utilizată (inclusiv corespondenţa derulată, procesele-verbale derulate) şi să decidă cum procedează, pe de o parte, pentru trecut (i.e. păstrează sau nu tratamentul iniţial şi eventual pentru viitor), iar pe de altă parte, pentru viitor, dacă mai utilizează sau nu asemenea instrumente de promovare şi mai ales, în ce condiţii, pentru a nu se contrazice cu abordarea pentru trecut.

În ceea ce priveşte frecvenţa inspecţiilor fiscale, doar 13% dintre companiile participante la sondaj au declart că fac în prezent obiectul unor astfel de controale, un procent mic comparativ cu aceleaşi perioade din anii anteriori.

”Dacă pe durata instituirii stării de urgenţă am văzut destul de multe blocaje în activitatea de inspecţie fiscală, după ce am intrat în starea de alertă controalele au fost reluate şi este chiar de aşteptat o intensificare spre finalul anului. Aceasta pe fondul accentuării deficitului bugetar, dar şi a nevoii autorităţilor de a derula verificări ulterioare pentru sumele deja rambursate, respectiv, pentru diferitele facilităţi fiscale acordate”, a declarat Dan Dascălu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO