Companii

Sondaj PwC: Majoritatea companiilor au întâmpinat măcar o problemă în utilizarea facturii electronice şi cel puţin deocamdată nu pot renunţa la hârtie

Sondaj PwC: Majoritatea companiilor au întâmpinat...

Autor: Roxana Rosu

18.08.2022, 10:56 86

Companiile spun că întâmpină diverse dificultăţi şi neclarităţi în implementarea facturării electronice (sistemul naţional Ro e-Factura) şi încă sunt reticente că aceasta reprezintă modalitatea optimă de a emite facturile, rezultă dintr-un sondaj PwC România.

Astfel, deşi 45% dintre respondenţi afirmă că au transmis deja prima factură prin sistemul RO e-factura, majoritatea s-au confruntat cu cel puţin o problemă în cadrul procesului, cauzele fiind în principal neclarităţi legislative şi lipsa unor explicaţii din partea autorităţilor.

Ca urmare, 51% dintre respondenţi cred în acest moment că nu pot renunţa la modalitatea de emitere a facturilor pe hârtie, 41,5% nu au încă o opinie, fiind în curs de analiză şi doar 7,5% consideră că sistemul RO e-factura este modalitatea optimă.

”Facturarea electronică reprezintă unul dintre pilonii procesului de digitalizare a administraţiei fiscale şi, ca orice schimbare radicală, nu este lipsită de anumite impedimente sau neclarităţi. Pe măsură, însă, ce va fi implementată de tot mai mulţi contribuabili şi vor fi reglate problemele observate în practică, ne aşteptăm să vedem beneficii atât pentru stat, cât şi pentru mediul privat, pentru că elimină vulnerabilităţile sistemului de facturare pe suport de hârtie şi contribuie la reducerea fraudei la TVA şi a evaziunii fiscale”, spune Daniel Anghel, Partener, liderul serviciilor fiscale şi juridice PwC România.

Utilizarea Ro e-Factura a devenit obligatorie, de la 1 iulie 2022, pentru operatorii economici stabiliţi în România, în relaţia cu autorităţi contractate de stat, B2G (business to government), precum şi în contractele încheiate în relaţia B2B (business to business), în măsura în care acestea au ca obiect produse cu risc fiscal ridicat. Pentru celelalte contracte de tipul B2B, utilizarea este opţională.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO