Companii

Sondaj PwC: Preţul certificatelor de carbon din UE îşi va încetini creşterea până în 2030, după nivelul record înregistrat în acest an

Sondaj PwC: Preţul certificatelor de carbon din UE îşi...

Autor: Roxana Rosu

27.07.2022, 10:09 120

Majorarea preţului certificatelor de emisii de carbon în Europa va fi mai lentă în anii următori, fiind estimat să ajungă la circa 100 euro până în 2030, consideră cele 210 companii membre ale Asociaţiei Internaţionale de Tranzacţionare a Emisiilor (IETA), respondente la un sondaj realizat de PwC Marea Britanie.

Astfel, companiile se aşteaptă la un preţ de 85,45 euro/tCO2 între 2022-2025 şi de 99,63 euro/tCO2 între 2026-2030. Previziunile sunt optimiste având în vedere evoluţia din ultimul an a preţului certificatelor care a înregistrat o creştere de 64%, depăşind pentru prima oară în istorie pragul de 90 euro/ tCO2 în februarie 2022.

”Politicile UE care vizează reducerea importurilor de gaze ruseşti şi accelerarea implementării surselor regenerabile de energie sunt principalii factori care vor  influenţa evoluţia preţului carbonului  până în 2030. În  acelaşi timp sondajul a constatat că războiul din Ucraina şi preocupările privind securitatea energetică, în actualele condiţii, ar putea determina Europa să adopte obiective climatice mai ambiţioase.

De altfel, anul 2022 este foarte important pentru piaţa certificatelor de carbon, având în vedere că se apropie  negocierile finale pentru pachetul "Fit for 55", vor continua discuţiile privind modul de aplicare a angajamentelor privind acordul de la Paris luate în cadrul COP26 (Conferinţa Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice) şi se aşteaptă evoluţii importante în materie de reglementare pe piaţa voluntară a carbonului”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC Romania.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO