Companii

Sorana Georgia, Billa: Mai bine să reduci TVA-ul la 9% la mâncare pentru că buzunarul românului este mai afectat de consumul zilnic

Sorana Georgia, Billa: Mai bine să reduci TVA-ul la 9%...

Autor: Cristina Roşca

07.04.2015, 14:09 481

Sorana Georgia, directorul executiv al lanţului de supermarketuri Billa, spune că decizia Guvernului de a reduce iniţial TVA-ul pentru alimente şi băuturi non-alcoolice de la 24% la 9% începând cu 1 iunie va fi mai bună pentru consumatorul de rând decât reducerea de la 24% la 20% la toate categoriile de produse. Aceasta din urmă urmează a intra în vigoare începând cu anul viitor.

„Buzunarul consumatorului este mai afectat de produsele de consum zilnic, adică de preţul la alimente. Cred că reducerea TVA-ului se va reflecta în final în bunăstarea consumatorului care va începe să mănânce mai sănătos. Nu cred că la românul de rând se va vedea o creştere a consumului în volum ci în valoare. Doar pentru românii care trăiesc la limita sărăciei se va vedea o creştere a volumului.”

Ea spune de asemenea că românii dau cea mai mare pondere a veniturilor pe alimente, 41% potrivit datelor ZF, pe când media în UE este de 15%. „Ne vom alinia în final la UE în ceea ce priveşte TVA-ul la alimente.” Potrivit datelor ZF în Polonia spre exemplu, TVA-ul la cele mai multe alimente varia între 5 şi 8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO