Companii

South Stream vs. Nabucco: cine va câştiga bătălia pentru gazele Europei dintre un instrument politic şi un proiect avansat

South Stream vs. Nabucco: cine va câştiga bătălia pentru gazele Europei dintre un instrument politic şi un proiect avansat
02.07.2010, 00:00 140

Problema este că analiştii spun că South Stream este practic unproiect inexistent, neavând un studiu de fezabilitate terminat,care necesită o investiţie uriaşă chiar şi pentru Gazprom. În acestcontext, atenţia Europei ar trebui să se concentreze cu prioritatepe un singur proiect: Nabucco.

"Având în vedere că studiul de fezabilitate nu este finalizat,orice schimbare a traseului conductei este oricând posibilă.România şi-a manifestat disponibilitatea de a pune la dispoziţiaGazprom datele tehnice necesare studierii posibilităţii tranzităriiţării noastre, însă orice decizie finală va ţine cont de evaluărilecare se vor face. Declaraţiile care au fost făcute în ultimaperioadă de către oficialii gigantului rus referitoare laexcluderea Bulgariei şi includerea României au doar un scop politicşi nimic mai mult, fiind deja evident faptul ca South Stream adevenit un instrument de politică externă", spun specialiştii dinpiaţa gazelor.

Dincolo de faptul că proiectul ruşilor nu are încă un studiu defezabiliate terminat, deşi reprezentanţii Gazprom spun că lucrărilede construcţie vor fi gata până în 2015, South Stream este extremde costisitor chiar şi pentru un gigant internaţional de taliaGazprom. Mai mult, deşi proiectul a semnat o serie de memorandumuride înţelegere cu Austria, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Ungaria,Serbia şi Slovenia, acordul interguvernamental nu este încăsemnat.

"Proiectul South Stream este extrem de costisitor, presupunândinvestiţii de aproximativ 25 de miliarde de euro. Având în vederecontextul economic care a determinat o scădere a cererii de gazenaturale pe piaţa europeană, resursele financiare ale Gazprom s-auredus substanţial. Pe de alte parte va fi dificil de obţinutfinanţări deoarece nu sunt îndeplinite momentan o serie de criteriiimportante precum un acord interguvernamental între potenţialeleţări participante la proiect sau un studiu de fezabilitatefinalizat. Prin urmare nu cred că vom asista, cel puţin pe termenscurt sau mediu, la o decizie clară de demarare a investiţiei. Pede altă parte Gazprom alocă deja resurse semnificative pentrurealizarea Nord Stream, proiect care a început să fie construit şicare este mult mai viabil din punct de vedere economic", mai spunspecialiştii din piaţă.

Dacă fuziunea cu Naftogaz merge, South Stream nu aresens

În plus mai este un semn de întrebare legat de realizarea SouthStream în contextul în care Gazprom şi-a anunţat intenţia de afuziona cu Naftogaz, compania ucraineană care practic ţine în mâiniinfrastructurta de transport prin care trec cam 80% din gazeleruseşti destinate pieţei europene.

"South Stream a fost gândit şi ca un gazoduct care să transportegazul rusesc către Europa ocolind Ucraina. Având în vedere ultimeleevenimente de pe scena politică din Ucraina, precum şi anunţulprivind o potenţială fuziune între Gazprom şi Naftogaz, s-arelimina practic riscul de a mai avea probleme similare cu cele diniarna lui 2009. Deci unul din motivele construirii gazoductului nuar mai fi viabil", cred specialiştii.

Ce spun ruşii

"Vă rugăm, nu faceţi greşeli: nu a fost luată nicio decizie şinici nu am anunţat nimic privind înlocuirea Bulgariei cu România,ci doar am lansat o ofertă pentru a explora posibilitatea caRomânia să devină o ţară de tranzit pentru South Stream", spunreprezentanţii Gazprom, deşi mai multe publicaţii ruse au dat casigură înlocuirea Bulgariei cu România după ce vecinii de la sud aurenunţat la cele două proiecte energetice pe care le derulauîmpreună cu Rusia, oleoductul Burgas-Alexandroupolis şi centralanucleară de la Belene.

Chiar şi vicepreşedintele Gazprom a declarat că studiul defezabilitate pentru South Stream va lua în calcul înlocuireaBulgariei cu România.

"Decizia privind participarea României în acest proiect va luaîn calcul perspectivele creşterii cererii de gaze din ţaradumneavoastră. Această creştere ar putea fi stimulată prinextinderea proiectelor de producere a energiei electrice pe bază degaze. Gazprom este gata să studieze potenţialul pieţei de energie",spun reprezentanţii Gazprom, care au mai precizat că proiectulSouth Stream avansează conform planurilor.

Ruşii au anunţat că vor să facă mai multe proiecte pe plan localîn colaborare cu Romgaz, producătorul de gaze naturale deţinut destatul român, printre care se numără capacităţi de înmagazinare,dar şi centrale de producere a energiei pe gaze. Niciun proiect nueste deocamdată concret.

"Gazprom se implică în general în proiecte în care deţine unpachet de suficient pentru a deţine controlul. Prin urmare, oriceasociere cu o companie românească va însemna un pachet de minimum50% din acţiuni", cred specialiştii din piaţă.

Nabucco trăieşte. Lucrările încep în 2011

Pe de altă parte, reprezentanţii Nabucco, iniţiativa europeanăgândită pentru a reduce dependenţa de gazul rusesc, spun călucrările de construcţie vor începe aşa cum este programat în 2011,acestea urmând să fie finalizate în 2014.

"Suntem în discuţii cu Banca Europeană de Investiţii, BancaEuropeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, International FinancialCorporation (divizia de investiţii a Băncii Mondiale - n.r.). 30%din buget va veni de la acţionari, iar 70% va fi atras de pepieţele financiare. Băncile comerciale îşi arată şi ele interesulpentru proiecte precum Nabucco", spune Christian Dolezal,purtătorul de cuvânt al proiectului Nabucco.

Acţionarii Nabucco sunt companiile Transgaz (România), OMV(Austria), RWE (Germania), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria) şiBotas (Turcia). Capacitatea maximă a conductei va fi de 31 demiliarde de metri cubi şi va costa circa 8 miliarde de euro.

O altă problemă a acestui gazoduct, cea de găsire a unor sursede alimenatare cu gaze naturale, ar putea fi rezolvată până lasfârşitul acestui an, cred reprezentanţii Nabucco.

"Ne aşteptăm ca primele contracte de furnizare a gazelor să fiesemnate până la sfârşitul acestui an", a mai spus Dolezal.

Reprezentanţii Nabucco spun că în ciuda tăcerii care a învăluitacest proiect în ultimele luni, timp în care veştile despre avansulînregistrat de South Stream au fost numeroase, gazoductul se aflăîntr-o etapă bună a dezvoltării.

"Avem studiul de fezabilitate încă din 2005, iar ţările careparticipă la acest proiect au semnat acordul interguvernamental în2009. Mai mult, am început studiul de impact social şi de mediu,suntem în negocieri cu băncile şi am început faza de precalificarepentru componentele speciale necesare conductei. Deci, proiectulNabucco este avansat", mai spune Dolezal.

Ce este mai bine pentru România

Specialiştii spun că din punctul de vedere al aprovizionării,South Stream nu face altceva decât se crească dependenţa Românieifaţă de gazul rusesc, motiv care ar trebui să fie suficient pentruRomânia pentru a acorda prioritate proiectului Nabucco.

"Pe de altă parte, o eventuală includere a României în SouthStream ar însemna sume importante din taxe de tranzit, dar şi orută adiţională de import. Aceasta s-ar dovedi utilă în situaţia încare divergenţele dintre Ucraina şi Rusia ar duce din nou lasistarea furnizării gazului", cred specialiştii.

În prezent, circa un sfert din gazele care sunt consumate lanivel european vin din Rusia, ponderea acestora fiind estimată săcrească în următorii ani dacă nu se vor face eforturi pentruconstruirea unor alternative.

Despre South Stream

Proiect făcut la iniţiativa Gazprom şi Eni (Italia)

Până acum au fost semnate acorduri cu Austria, Bulgaria,Croaţia, Grecia, Ungaria, Serbia şi Slovenia

Capacitate anuală: 63 de miliarde de metri cubi

Circa 900 de kilometri din lungimea conductei vor fi construiţipe fundul Mării Negre, în zona economică exclusivă a Turciei, carea fost de acord cu studiile seismice pe care Gazprom le va face

Valoarea investiţiei: 25 de miliarde de euro

Proiectul ar trebui să aibă studiul de fezabilitate finalizat în2011

Sursa gazului: Rusia

Lucrările ar trebui finalizate în 2015

AFACERI DE LA ZERO