Companii

Spaniolii de la ACE cauta 1.100 de oameni pentru fabricile din judetul Cluj

13.09.2007, 13:43 340

Producatorul de cablaje pentru industria auto ACE Romania va angaja peste 1.100 de persoane pana la sfarsitul acestui an pentru fabricile de pe piata locala. Compania spaniola are in acest moment aproximativ 3.000 de angajati in Romania, in timp ce in total grupul are 6.000 de angajati.
"In ultima vreme, au inceput sa apara unele probleme pe piata fortei de munca si tocmai de aceea incercam sa deschidem noi locatii de productie in zonele in care este mai usor sa gasim personal. Ca urmare a acestei strategii, estimam ca nu vom avea probleme cu gasirea angajatilor de care avem nevoie", a declarat pentru ZF Transilvania, Tatiana Mursa, manager relatii externe in cadrul grupului ACE.
Compania a deschis anul acesta doua noi puncte de lucru, in Campeni, judetul Alba si in Turda, judetul Cluj, iar in prezent se pregateste inaugurarea unei noi fabrici in Jibou, judetul Salaj. Toate cele trei puncte de lucru sunt realizate in locatii inchiriate.
"Fabrica de la Jibou va avea o capacitate de 1.800 de metri patrati si va fi operationala in prima jumatate a lunii noiembrie. In noua locatie va fi transferata o parte din productia uneia dintre fabricile noastre din Spania", a precizat Tatiana Mursa.
Potrivit reprezentantilor ACE, in prezent 150 de persoane sunt deja angajate pentru fabrica din Jibou, acestea aflandu-se la un curs de pregatire la fabrica din Cluj-Napoca a grupului ACE.
"Tot in aceasta perioada pregatim si managerii care se vor ocupa de conducerea noului punct de lucru. Conform planului de dezvoltare, in fabrica din Jibou vor lucra aproximativ 400 de angajati", a mai spus Tatiana Mursa.
In prezent, ACE Romania detine patru puncte de productie, la Cluj-Napoca, Dej, Campeni si Turda, primele doua fiind investitii greenfield, iar urmatoarele doua locatii fiind inchiriate. Potrivit oficialilor ACE, subsidiara de pe piata autohtona este cea mai dezvoltata din punctul de vedere al capacitatilor de productie, ACE Romania realizand anul trecut 60% din cifra totala de afaceri a grupului, care a ajuns la 120 mil. euro.
Conducerea grupului estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 150 de milioane de euro, in crestere cu 25% fata de anul trecut. Potrivit informatiilor furnizate de companie, afacerile din Romania vor asigura aproximativ 80 de milioane de euro din cifra de afaceri estimata la nivel de grup.
Conducerea grupului spaniol a decis sa vanda o parte din afacere concernului japonez Fujikura. Japonezii au achizitionat anul trecut, in luna octombrie, 60% din actiunile ACE. Concernul Fujikura are peste 44.000 de angajati in toata lumea, iar principala sa activitate este productia de fibra optica.
Divizia de automotive reprezinta doar 10% din vanzarile totale ale companiei japoneze. Pana anul trecut, grupul japonez avea o colaborare cu concernul american Alcoa, concretizata in Alcoa Fujikura Ltd, un joint-venture in care Alcoa detinea 51% din capital.
Grupul ACE Automotive a intrat pe piata din Romania in 2001, iar pana in prezent a investit peste
60 de milioane de euro in dezvoltarea capacitatilor de productie. Prima fabrica de pe piata locala a fost cea din Cluj-Napoca, a carei suprafata este de 16.000 de metri patrati, urmata de cea din Dej, care anul acesta, in septembrie, va ajunge la o suprafata de 10.000 de metri patrati.
Punctul de lucru din Campeni este primul dezvoltat de ACE intr-o locatie inchiriata, iar fabrica de aici are o suprafata de 800 de metri patrati, care anul acesta va fi dublata.
Grupul spaniol ACE s-a infiintat in 1992 ca o afacere de familie, iar in prezent este un business de 120 de milioane de euro.
In primii trei ani, compania a lucrat cu mai putin de 50 de angajati, dezvoltarea incepand in momentul in care grupul Valeo a devenit clientul ACE.
Urmatorii clienti au fost Volkswagen si Seat, iar in 1999 grupul a deschis prima fabrica in afara tarii, in Mexic. In prezent, ACE Automotive Group detine cate trei fabrici in Spania, Mexic si Romania si are 6.000 de angajati la nivel mondial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO