Companii

Specialiştii din sănătate: Jumătate dintre medici lucrează în oraşele mari, avem voinţă să facem prevenţie, dar nu avem cu cine

Primele cinci judeţe după numărul de medici – Bucureşti, Timiş, Iaşi, Cluj, Dolj, atrag cei mai mulţi medici, mai bine de jumătate din efectivul de doctori din întreaga ţară.

Primele cinci judeţe după numărul de medici – Bucureşti, Timiş, Iaşi, Cluj, Dolj, atrag cei mai mulţi medici, mai bine de jumătate din efectivul de doctori din întreaga ţară.

Autor: Georgiana Mihalache

01.11.2022, 00:06 147

Din 68.000 de medici, mai bine de jumătate lucrează în cinci judeţe din ţară, conform datelor de la Statistică Cele cinci judeţe sunt şi importanţi poli economici, dar şi centre universitare mari – Bucureşti, Timiş, Iaşi, Cluj, Dolj În judeţe ca Giurgiu, Tulcea, Călăraşi sunt sub 350 de medici pentru toţi pacienţii din zona respectivă.

Lipsa medicilor din zonele rurale sau chiar din oraşele mai mici este o problemă care afectează întreg sistemul sanitar şi frânează prevenţia, astfel încât pacienţii să ajungă mai devreme la medic, iar mortalitatea din cauze prevenibile să scadă, potrivit mai multor specialişti şi reprezentanţi din domeniul medical, prezenţi la conferinţa organizată de Institutul Aspen România.

„În ultimii ani, a crescut numărul medicilor din România. În 2011 erau 211 medici la 100.000 de locuitori, în 2019 au fost 326 medici la suta de mii de locuitori, o creştere de 50%. Distribuţia acestui personal arată o mare diferenţă între rural şi urban, mai ales urbanul mare şi centrele universitare. Cam 50% din numărul total al medicilor sunt cantonaţi în centrele universitare cu facultăţi“, a spus Cristian Vlădescu, senior fellow, Aspen Healthcare & Quality of Life Program.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO