Companii

Speranţele producătorilor de ciment se îndreaptă spre anul viitor

Speranţele producătorilor de ciment se îndreaptă spre anul viitor

Mihai Rohan, pre­şe­dintele CA al Carpatcement: Se împlinesc şapte ani de când Bechtel a început autostrada, iar succesul e imens: am făcut până acum 52 de kilometri, probabil că în următorii 20 de ani se vor face încă 52. În ritmul în care se construieşte acum, probabil în 120-130 de ani va fi gata autostrada Bucureşti - Oradea.

Autor: Andreea Mioara Neferu

16.06.2011, 23:46 402

Piaţa locală a cimentului se va situa anul acesta la un nivel decirca jumătate de miliard de euro, în condiţiile în care prognozelesunt de stagnare sau creş­tere foarte mică, estimează Mihai Rohan,preşedintele patronatului din industria cimentului CIROM şipre­şedinte al consiliului de administraţie al producătorului deciment Carpatcement.

"Piaţa cimentului s-a situat anul trecut la aproximativ 500 demilioane de euro, iar anul 2011 va aduce o valoare similară", aspus Rohan după o conferinţă a patronatului CIROM cu prilejulaniversării a 20 de ani de la înfiinţare.

CIROM reuneşte zece membri, printre care şi cinci firmemultinaţionale: HeidelbergCement, Holcim, Lafarge, Saint-Gobain şiCarmeuse.

Producţia de ciment a înregistrat o scădere de circa 11% în2010, la 6,9 milioane de tone, în timp ce consumul intern s-a reduscu 12%, la 6,85 milioane de tone. Dacă anul acesta piaţa cimentuluiar putea stagna sau înregistra un avans de 1-2%, în 2012, anelectoral, ar urma să crească cu 3-5%, datorită lucrărilor deinfrastructură sau inginereşti, a explicat Rohan.

Pe de altă parte, producţia de ciment a înregistrat în primultrimestru un avans de circa 13%, până la 798.000 de tone, în timpce vânzările au crescut în aceeaşi perioadă cu 7,6%, până la734.000 de tone.

Din producţia de ciment 10% merg în prezent către sectorulinfrastructurii, însă această pondere ar putea creşte în condiţiileîn care ar urma să înceapă o serie de lucrări pentru construcţiaCoridorului IV paneuropean de autostrăzi, dar şi pentru altedrumuri naţionale şi variante ocolitoare.

Piaţa locală a materialelor de construcţii s-a ridicat anultrecut la 4,4 miliarde de euro, potrivit lui Rohan.

În altă ordine de idei, preşedintele CIROM a criticat şi ritmuldestul de încet de construire a autostrăzii Bechtel, pentru careMinisterul Transporturilor a plătit deja 1,2 miliarde de euro, însănu sunt finalizaţi decât 52 de kilometri, pe ruta Câmpia Turzii -Gilău.

"Se împlinesc şapte ani de când Bechtel a început autostrada,iar succesul e imens: am făcut până acum 52 de kilometri, probabilcă în următorii 20 de ani se vor face încă 52. În ritmul în care seconstruieşte acum, probabil în 120-130 de ani va fi gata autostradaBucureşti - Oradea", a arătat Rohan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO