Companii

Sphera Franchise Group: Avem suficiente lichidităţi pentru a asigura solvabilitatea grupului în următoarele luni şi pentru a finanţa reluarea graduală a activităţii pe măsură ce condiţiile de piaţă se vor îmbunătăţi

Sphera Franchise Group: Avem suficiente lichidităţi...

Autor: Roxana Rosu

24.03.2020, 09:41 319

Vânzările Sphera Franchise Group au scăzut în perioada 1-22 martie cu aproximativ 33% faţă de anul precedent şi cu 75% în intervalul 16-22 martie, ca urmare a închiderii graduale a restaurantelor, compania precizând că dispune de suficiente lichidităţi pentru a asigura solvabilitatea grupului în următoarele luni şi pentru a finanţa reluarea graduală a activităţii pe măsură ce condiţiile de piaţă se vor imbunătăţi.

În România, grupul a închis 53 de restaurante şi mai are active 29 de restaurante KFC doar prin canalele de Drive-Thru şi Delivery  (15 Drive-Thru, 8 stradale, 6 in centre comerciale). Toate cele 23 restaurante Pizza Hut Dine-in au fost inchise incepand cu data de 23 martie. În acelaşi timp,15 din cele 22 unităţi Pizza Hut Delivery sunt operaţionale. Toate cele 10 restaurante Taco Bell au fost închise incepând cu 18 martie.

Pe piaţa italiană, toate cele 16 restaurante KFC au fost închise incepand cu 18 martie. Iar în Republica Moldova, ambele restaurante KFC sunt inchise, insă unul dintre ele furnizaează servicii de livrare.

Compania a luat o serie de măsuri pentru a menţine viabilitatea grupului şi a liniilor  de afaceri, precum trimiterea întregului personal din restaurante in somaj tehnic, care va fi suportat de catre Guvernul Romaniei pana la un nivel de 75% din salariul mediu pe economie, incepand cu 23 martie. Pentru salariile care depasesc salariul mediu pe economie, Grupul Sphera va suporta diferenta. Masura se aplica tuturor restaurantelor inchise si restaurantelor cu activitate diminuata semnificativ.

În plus, a fsot redus programul de lucru al personalului administrativ non-critic de la 5 la 4 zile lucratoare, urmând ca aceştia să fie trimişi în somaj tehnic incepand cu 1 aprilie. Pentru salariile care depasesc salariul mediu pe economie, Grupul Sphera va suporta diferenta fata de ceea va fi suportat direct de catre Guvernul Romaniei.

Compania poartă negocieri cu toti proprietarii de spatii comerciale in care Sphera opereaza restaurante in scopul reducerii cheltuielilor cu chiria. In acest sens, Grupul a obtinut deja certificate de forta majora emise de autoritatile romane care vor putea fi utilizate fie pentru a suspenda fie pentru a reduce platile de chirie pentru urmatoarea perioada.

O altă măsură vizează discuţii in curs cu bancile pentru cresterea lichiditatii disponibile la nivelul Grupului, in eventualitatea in care criza curenta va continua pentru o perioada mai lunga de timp.

Pe lângă aceste măsuri, compania a îngheţat sau amânat toate proiectele de dezvoltare de restaurante noi cu exceptia a 4 (doua in Romania, doua in Italia), care sunt intr-un stadiu avansat de finalizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO