Companii

Staer Galati: Ne-am concentrat pe consolidarea businessului local

Staer Galati: Ne-am concentrat pe consolidarea businessului local

Click pentru imaginea marita

19.09.2006, 18:59 186

Producatorul de mobila Staer din Galati, unul dintre cei mai dinamici jucatori de pe piata de profil, a inregistrat in prima jumatate a anului afaceri de 10,2 mil. euro, in crestere cu 20% comparativ cu anul trecut.
Profitul aferent aceleiasi perioade a scazut cu aproximativ 70%, pana la 200.000 de euro. "Cresterea cifrei de afaceri este normala, activitatea noastra fiind in plina dezvoltare. Cat despre profitul realizat, aici intervin costurile generate de pregatirile in vederea integrarii in UE", a afirmat Stefan Nicolae, directorul general.
El a spus ca grupul, detinut de mai multe persoane fizice romane, a preferat sa-si consolideze pozitia pe piata locala si sa pregateasca cu atentie extinderea in plan regional.
"Desi intentionam sa patrundem pe piata externa pana la finele acestui an, ne-am reconsiderat pozitia si am decis ca e mai cuminte sa asteptam integrarea in UE", a continuat Nicolae.
Staer a fost unul dintre cei mai dinamici producatori locali, cifra de afaceri a companiei crescand de aproximativ zece ori in ultimii cinci ani.
Producatorul estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de peste 35 de milioane de euro.
Staer a deschis recent cel mai mare magazin al sau de pe piata locala, in cadrul unui proiect dezvoltat de retailerul de electronice si electrocasnice Altex in cadrul complexului Carrefour Colentina. Staer este chirias in cadrul proiectului detinut de Altex Real Estate, divizia de profil a grupului Altex, investitia implicata fiind de 250.000 de euro, potrivit producatorului de mobila.
"Magazinul Staer (din complexul Altex - n.red.) este rezultatul unui parteneriat inceput in anul 2005. Suntem in discutii pentru proiecte similare si in alte locatii", a spus Stefan Nicolae.
In plus, Staer nu exclude posibilitatea colaborarii cu alti retaileri. "Avem solicitari pentru incheierea unor parteneriate si cu alti retaileri, dar nu am luat inca nicio hotarare", a afirmat Nicolae.
Dupa primul trimestru, compania opera 37 de magazine, iar pentru finalul anului si-a propus atingerea pragului de 50 de locatii.
Compania intentioneaza sa-si extinda reteaua de magazine si prin intermediul francizelor.
Investitiile pe care producatorul le deruleaza in acest an au in vedere, pe langa deschiderea de noi magazine, dezvoltarea capacitatilor de productie si transport, perfectionarea logisticii.
Pentru a atinge aceste obiective, Staer si-a bugetat investitii de 2,8 mil. euro.
Primul pas pe care compania il va face in afara tarii este in Bulgaria. Pana acum singurul grup romanesc de mobila prezent cu activitati de retail in Bulgaria este Mobexpert, cel mai mare jucator de pe piata mobilei din Romania.
Staer detine o fabrica de mobilier in Galati, care se intinde pe o suprafata de 40.000 de metri patrati, din care 18.000 de metri patrati suprafata construita. Acesta produce mobilier tapitat (canapele si fotolii), mobilier corp (biblioteci, comode, birouri, bucatarii) sau piese de mobilier separate. Compania are 750 de angajati si sedii in Galati si in Bucuresti.
Potrivit propriilor estimari, Staer detine o cota de 4,3% din piata de mobila locala, iar pentru acest an si-a propus "mentinerea cotei de piata si consolidarea pozitiei pe piata interna".
In prima jumatate a acestui an, productia interna de mobila a fost 657,03 mil. euro cu 5,25% mai mult comparativ cu perioada similara a anului trecut. Aproximativ 75% din aceasta merge la export, principalele destinatii find reprezentate de Franta, Germania, Italia, Olanda, Austria, conform datelor Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR). La nivelul anului trecut, productia de mobila a Romaniei a atins 1,2 mld. euro, conform acelorasi date.
La orizontul anului 2010, nivelul productiei ar putea trece de 1,6 mld. euro pe un trend descrescator al numarului de angajati. In aceste conditii, vanzarile de mobila pe piata interna s-ar putea apropia de 900 mil. euro, tendinta sustinuta in principal de importuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO