• Leu / EUR4.9477
  • Leu / GBP5.8810
  • Leu / USD4.7247
Companii

Statkraft: Legislatia din energie nu atrage investitorii straini

Statkraft: Legislatia din energie nu atrage investitorii straini
18.02.2009, 19:04 78

Compania norvegiana Statkraft, cel mai mare producator de energie din surse regenerabile la nivel european, cu afaceri de circa 2 miliarde de euro, spune ca anul acesta se va decide daca renunta sau merge mai departe cu planurile sale de a intra pe segmentul producerii de energie in Romania.

Interesul major al Statkfraft este energia hidro si in particular investitiile de hidrocentralele de mare capacitate, de peste 50 MW. Compania este deja de doi ani pe piata locala, cu afaceri de trading de energie, dar deocamdata nu a reusit sa puna pe picioare niciun proiect concret de producere a energiei electrice.
"Am lucrat mult anul trecut pe partea legala necesara demararii unui proiect, dar din pacate anul trecut din cauza alegerilor demersurile noastre nu au putut inainta. Ne sunt necesare circa 85 de permise pentru a putea demara o investitie pe segmentul producerii de energie din surse hidro, ceea ce dureaza cam 3-5 ani pentru ca nu este un singur loc de unde poti sa-ti iei documentele necesare. Legile din acest sector nu atrag investitorii straini si se simte nevoia acuta a unei simplificari, pentru ca altfel investitorii vor alege acele tari care au un regim birocratic mai simplu", spune Terje Martin Sletten, country manager pentru Romania al Statkraft. Sletten spune ca anul acesta va fi decisiv in ceea ce priveste implicarea companiei pe proiecte de producere de enegie, altfel Statkraft va renunta la aceste intentii si va ramane exclusiv pe partea de trading cu electricitate. Compania a obtinut licenta de furnizare a energiei electrice la inceputul lui 2007, iar in luna mai a avut primul contract.
"Nu avem un client final, ci ne ocupam in principal de exportul de energie electrica catre Ungaria, Serbia si Bulgaria. Anul trecut, am reusit sa tranzactionam 675 GWh de energie electrica, mai mult decat in 2007", spune Sletten. Aceasta cantitate de energie tranzactionata valoreaza circa 34 de milioane de euro daca se ia in considerare un pret mediu de achizitie de aproximativ 50 de euro pe MWh. "Cred ca in continuare activitatea de trading va fi profitabila, dar diferentele de pret intre doua puncte de tranzactionare vor fi mai mici, ceea ce va avea un impact si asupra castigurilor", mai spune reprezentantul Statkraft. Potrivit acestuia, activitatea de trading se desfasoara prin intermediul a doi angajati.
"Primul lucru pe care il sesizam ca urmare a crizei este reducerea consumului de energie, dar aceasta situatie economica poate fi folosita si ca o oportunitate. De exemplu, pentru noi ca si companie se vor crea anumite posibilitati. Multe proiecte de investitii vor avea probleme cu finantarea, iar noi am putea sa le cumparam. Se va crea un context interesant si pentru companiile locale care vor putea lucra firme de mari dimenisuni, cum ar fi a noastra", mai spune reprezentantul Statkraft in Romania. Printre companiile cu care Statkraft a purtat discutii in vederea unei asocieri este si Hidroelectrica, cel mai mare si ieftin producator de energie la nivel local, detinut de stat, care are in exploatare toate hidrocentralele de mari dimensiuni din Romania.
Sletten mai spune ca ii intereseaza si partea de producere a energiei din gaze naturale, mai ales in contextul in care noile proiecte de energie eoliana impun constructia unor capacitati de rezerva pe plan local.
 

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9477
Diferență: 0,0162
Ieri: 4.9469
Azi: 4.7247
Diferență: -0,4803
Ieri: 4.7475
Azi: 5.8810
Diferență: 1,2708
Ieri: 5.8072
Azi: 4.7380
Diferență: 0,2836
Ieri: 4.7246