Companii

Statul a încasat redevenţe de 340 milioane euro la resurse de 100 mld. euro

Statul a încasat redevenţe de 340 milioane euro la resurse de 100 mld. euro

Foto Shutterstock

Autor: Roxana Petrescu

08.01.2013, 00:07 1317

Statul român a colectat în primele zece luni ale anului trecut redevenţe de circa 1,5 miliarde de lei (340 de milioane de euro), în creştere cu 9% faţă de perioada similară din 2011, potrivit unor date oficiale.

Cea mai mare parte din această sumă, peste 80%, este de obicei vărsată de Petrom şi Romgaz, unicul producător de petrol şi gaze din România, respectiv cel mai mare producător de gaze local.

În acest moment nu există un document oficial public în care să fie evaluate resursele minerale ale României, deşi exploatarea acestora ar putea aduce sume mai importante în conturile statului român. Potrivit însă unor calcule ale ZF făcute pe baza informaţiilor disponibile, numai rezervele de petrol, gaze naturale, cupru şi cărbuni se ridică la peste 100 de miliarde de euro.

În total însă, tot potrivit unor datele colectate de ZF, la finalul anului 2011 pe teritoriul României sunt răspândite 77 de substanţe minerale, de la andezit, ape minerale sau calcar până la uraniu, cupru, huilă sau sare.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO