Companii

Statul a oferit în primele opt luni garanţii de 1,8 miliarde de lei pentru 6.200 de IMM-uri

Statul a oferit în primele opt luni garanţii de 1,8...

Autor: Cristina Cuncea

26.09.2014, 11:00 171

Fondul nu precizează cum au evoluat în valoare şi volum garanţiile acordate în acest an faţă de perioada similară a anului trecut. Datele anunţate de FNGCIMM anul trecut, arată că în primele şase luni din 2013, a fost acordate 5.250 de garanţii pentru susţinerea IMM-urilor, în valoare totală de aproximativ 400 milioane euro (1,76 miliarde lei).

Din valoarea garanţiilor acordate în primele opt luni ale acestui an, 45% au fost destinate activităţilor din domeniul comerţului, 20% către sectorul industriei, 16% către cel al serviciilor, 12% către construcţii şi 8% în domeniul agriculturii, potrivit unui comunicat al Fondului.

Raportat la volum, cele mai multe garanţii emise au susţinut IMM-uri din domeniul comerţului (44%), în timp ce 22% au fost destinate sectorului sectorului serviciilor, 18% firmelor din industrie, 10% celor din construcţii şi 7% în domeniul agriculturii.

Structura curentă a portofoliului de garanţii active al FNGCIMM destinate întreprinderilor mici şi mijlocii este concentrată într-o proporţie de 40% către sectorul comerţului, 23% către industrie, 16% în servicii, 12% în sectorul construcţiilor şi 9% în domeniul agriculturii. Din totalul numărului de garanţii active în sold 41% sunt concentrate în domeniul comerţului, 24% către sectorul serviciilor, 18% în industrie, 10% în construcţii şi 7% în domeniul agriculturii.

Din volumul garanţiilor emise în primele 8 luni, 50% au fost accesate de întreprinderile mici (între 10 şi 49 de salariaţi) în timp ce valoarea garantiilor emise microîntreprinderilor (până la 9 salariaţi) şi întreprinderilor mijlocii (cel puţin 50 de salariaţi dar nu mai mult de 249) a fost distribuită în proporţii egale (25%). Din totalul numărului de garanţii emise în primele 8 luni ale anului 2014, 45% au fost destinate microîntreprinderilor, 45% întreprinderilor mici şi 10% întreprinderilor medii.

Structura portofoliului de garanţii active al FNGCIMM destinate IMM-urilor este concentrată într-o proporţie de 46% către întreprinderile mici, 27% microîntreprinderilor şi 27% întreprinderilor mijlocii. Din totalul numărului de garanţii active în sold 52% sunt destinate microîntreprinderilor, 38% întreprinderilor mici şi 10% întreprinderilor medii.

Garanţia medie accesată de IMM-uri în acest an a înregistrat valoarea de 297.000 de lei în creştere cu 4,2% faţă de valoarea de 285.000 lei înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut. Creditul mediu garantat de FNGCIMM s-a menţinut aproximativ constant comparativ cu perioada similară a anului 2013, respectiv la 500.000 lei.

Fondul gestionează în prezent, pe baza surselor sale proprii, un număr de circa 14.000 de contracte de garantare, în valoare de 3,4 miliarde lei, care susţin credite acordate IMM-urilor în valoare de 6 miliarde lei.

În trimestrul doi al anului, numărul garanţiilor emise de FNGCIMM a cunoscut o creştere cu 31% faţă de primul trimestru, în timp ce valoarea acestora a cunoscut o creştere cu 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului.

FNGCIMM garantează până la maxim 80% din valoarea creditului contractat, plafonul maxim fiind de 2,5 milioane de euro pe beneficiar.

În perioada analizată, Fondul a acordat 12 de garanţii în valoare de 20 milioane de lei, pentru susţinerea accesării unui volum de finanţări de circa 51 milioane de lei prin Programul Guvernamental de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, prin care FNGCIMM facilitează accesul întreprinzătorilor la finanţarea capitalului de lucru, la cel mai scăzut cost de pe piaţă, garantarea acordându-se fără a fi necesare documente suplimentare faţă de cele solicitate de instituţiile finanţatoare. Programul este funcţional de patru luni.

De asemenea, pentru stimularea absorbţiei fondurilor alocate prin PNDR, pentru renovarea şi dezvoltarea spaţiului rural prin creşterea calităţii vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, în baza surselor primite în administrare de la Ministerul Agriculturii şi Devzoltării Rurale, FNGCIMM a acordat în primele 8 luni ale anului 2014 un număr de 544 de garanţii, în valoare de circa 1,050 miliarde de lei.

FNGCIMM este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO