Companii

Statul a votat contra tranzactiei Petrom-Petromservice

28.11.2007, 18:31 88

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), principalul actionar minoritar al Petrom, si-a exprimat in premiera refuzul de a vota o decizie propusa de managementul companiei, controlat de grupul austriac OMV. Este vorba de planul de investitii al Petrom rectificat pentru acest an, care a fost supus ieri aprobarii actionarilor.
Cu toate acestea, noul buget al companiei a fost aprobat, AVAS fiind singurul actionar care s-a opus acestei decizii, conform Petrom. AVAS controleaza putin peste 20% din Petrom, cea mai mare companie locala.
Marul discordiei dintre AVAS si Petrom ar putea fi achizitia de catre Petrom a Petromservice. Achizitia a fost parafata de Petrom si actionarii Petromservice, insa tranzactia nu a fost finalizata deoarece Consiliul Concurentei nu a avizat pana in prezent concentarea economica realizata in urma tranzactiei.
De altfel, reprezentantii statului in Consiliul de Supraveghere al Petrom s-au abtinut atunci cand tranzactia a fost aprobata si au cerut inscrierea acesteia pe orinea de zi a Adunarii Generale a Actionarilor.
Reprezentantii AVAS si-au motivat ieri intr-un comunicat votul impotriva rectificarii planului de investitii prin fapul ca Petrom nu i-a pus la dispozitie in timp util, "documentele si informatiile absolut necesare pentru formularea unui punct de vedere competent care sa-i permita acordarea unui vot in deplina cunostinta de cauza".
Contactati de ZF, reprezentantii AVAS au spus ca "achizitia Petromservice era inclusa in planul de investitii al Petrom si implicit AVAS a votat impotriva. Motivele votului negativ sunt cele pe care le-am anuntat". Statul are reprezentanti in Consiliul de Supraveghere al Petrom.
Totusi, reprezentantii companiei sustin ca banii pentru achizitia Petromservice nu au fost inclusi in buget. "Aceasta valoare se va gasi in bugetul de anul viitor", a precizat Dan Pazara, directorul de comunicare al Petrom. Planul de investitii revizuit al Petrom presupune majorarea bugetului de investitii pe segmentul de explorare si productie, segment caruia i se adreseaza serviciile prestate de Petromservice.
Prin rectificarea bugetului, Petrom, companie controlata de grupul austriac OMV, a suplimentat bugetul de investitii cu 114 mil. lei (circa 31,5 mil. euro), la 3,865 mld. lei (1,07 mld. euro) si a redistribuit catre sectorul de explorare si productie fonduri prevazute initial pentru alte domenii de activitate.
Petrom a anuntat in septembrie ca va prelua compania de servicii petroliere Petromservice pentru 329 mil. euro, alaturi de care va mai investi alte 90 mil. euro in companie. Petromservice facuse parte din Petrom pana in 2002 cand a fost externalizata, actiunile fiind transferate Asociatiei Salariatilor din Petrom, condusa de Liviu Luca. In aceasta afacere, Liviu Luca a fost consiliat de Sorin Ovidiu Vantu.
Petrom sustine ca si-a respectat obligatiile fata de AVAS ca actionar minoritar. "Compania a publicat cu 5 zile inaintea AGA toate materialele ce urmau a fi discutate in sedinta. Petrom a pus la dispozitia actionarilor sai, atat pe site-ul companiei, cat si la sediul acesteia, informatiile referitoarea la propunerea de revizuire a bugetului de investitii aferent anului 2007, inclusiv structura defalcata a acestuia. In preziua AGA, AVAS a solicitat informatii detaliate referitoare la proiectele de investitii. Acestea vor fi puse la dispozitia AVAS in cel mai scurt timp", a spus directorul de comunicare al Petrom.
Desi detine doar putin peste 20% din actiuni, statul, impreuna cu Fondul Proprietatea, care este controlat in prezent tot de stat, poate bloca o serie de decizii strategice ale Petrom pana la finalul anului 2009 in conformitate cu statutul Petrom. Decizia de ieri privind planul de investitii nu s-a numarat insa printre acestea.
Conform statutului Petrom, atata timp cat statul detine peste 15% din actiuni, achzitiile sau instrainarile importante de active sau majorarea capitalului pot fi adoptate cu o majoritate de 66% din voturile actionarilor companiei. Cu alte cuvinte un vot impotriva al AVAS si al Fondului Proprietatea, care detine alte 20% din capital, duce la respingerea hotararilor respective. Desi destinat despagubirii fostilor proprietari, Fondul Proprietatea este controlat tot de statul roman.
De altfel, Comisia Europeana a cerut statului roman sa renunte la acest drept de veto, care nu ar corespunde, conform autoritatilor europene, legislatiei comunitare. Comisia a declansat deja in luna iunie procedura de infringement, care reprezinta o actiune impotriva unui stat membru acuzat ca nu a respectat legislatia comunitara.
Petrom s-a mai confruntat anul acesta cu o serie de probleme legate de nivelul redeventelor stabilit prin contractul de privatizare semnat atat de statul roman, cat si de compania austriaca OMV in 2004. Comisia economica a Senatului a formulat un punct de vedere potrivit caruia redeventele ar trebui majorate, desi la momentul privatizarii contractul a trecut fara probleme de Parlament chiar daca prevederile acestuia indicau mentinerea nivelului redeventelor pana in 2014. Daca statul va modifica nivelul redeventelor Petrom, risca un proces urias din care are toate sansele sa iasa invins, spun specialistii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO