Companii

Statul acordă posibilitatea unor firme de a plăti TVA la încasare, prin derogare de la Codul Fiscal

Autor: Marius Radu

10.03.2011, 11:54 32

Firmele care execută proiecte din Programul naţional dedezvoltare a infrastructurii şi au atras creditegarantate de stat sau Eximbank vor puteaachita TVA la încasarea sumelor aferentelucrărilor realizate, prin derogare de la prevederileCodului Fiscal, potrivit unui proiect de OUG.

În nota de fundamentare a proiectului se arată că, potrivitCodului Fiscal, prestările de servicii caredetermină decontări sau plăţi succesive, cum sunt serviciile deconstrucţii-montaj, consultanţă, cercetare, expertiză şi alteservicii similare, sunt considerate efectuate la data la care suntemise situaţii de lucrări, rapoarte de lucru şi alte documentesimilare, alte documente similare pe baza cărora se stabilescserviciile efectuate sau, după caz, în funcţie de prevederilecontractuale, la data acceptării acestora de către beneficiari.

Perioada de decontare nu poate depăşi un an,iar data la care sunt considerate efectuate serviciile constituiefaptul generator pentru taxa pe valoarea adăugată.

"Având în vedere că pentru lucrările efectuate în cadrulProgramului naţional de dezvoltare a infrastructurii aprobat prinOrdonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2010, plata acestora vafi efectuată la acceptarea situaţiilor de lucrări de cătrebeneficiari, respectiv la recepţia finală a lucrărilor , iartermenele de acceptare exced perioadei de un an prevăzută de Codulfiscal, pentru a nu obliga prestatorii să colecteze taxa pevaloarea adăugată înainte de recepţia finală a lucrărilor, prinprezentul proiect de Ordonanţă de urgenţă stabileşte căexigibilitatea taxei pe valoarea adăugată intervine ulteriorfaptului generator de taxă, respectiv la data încasăriicontrapartidei pentru respectivele lucrări", se arată în nota defundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO