Companii

Statul continuă să facă legea în spitale, dar privaţii domină clar piaţa clinicilor

Statul continuă să facă legea în spitale, dar privaţii domină clar piaţa clinicilor
01.09.2010, 23:57 158

În pofida extinderii puternice de anul trecut, jucătorii privaţinu au reuşit decât să muşte foarte puţin din poziţia dominantă astatului, care în prezent deţine o cotă de 90,9% pe piaţaspitalelor.

"Cele mai complexe operaţii se fac în continuare la stat. Dacăîntrebaţi la privat ce operaţii complexe au făcut probabil că vorspune o operaţie de colecist (de extirpare a colecistului -n.red.). Până acum extinderea spitalelor private a fost şi oproblemă de oameni, dar şi de altele. Nu cred că spitalele privatevor ajunge vreodată ca şi număr la nivelul celor de stat, poatedacă se adoptă legea cu privire la interdicţia medicilor de a lucraşi la stat şi la privat", a spus Radu Alexandru Macovei, manager alSpitalului Clinic de Urgenţă Floreasca din Bucureşti.

Există o concurenţă între stat şi privat?

Dezvoltarea spitalelor private s-a făcut în lipsa uneilegislaţii care să stimuleze piaţa asigurărilor private desănătate, baza unui sistem sanitar privat.

"În primul rând nu exsită asigurări private de sănătate, iar înal doilea rând serviciile spitaliceşti sunt mult mai costisitoaredecât clinicile astfel că pacienţii nu şi le pot permite", spuneMihai Marcu, preşedintele reţelei de clinici MedLife.

Costul pe un metru pătrat pentru construcţia unui spital este depatru ori mai mare comparativ cu al unei clinici, potrivit şefuluiMedLife.

În mediul privat numărul spitalelor a ajuns la 43 anul trecut,fiind înfiinţate 14 noi unităţi, în timp ce o unitate privată atrecut în administrarea Consiliului Local, deci a fost preluată destat. Potrivit INS, spitale private nou înfiinţate există laBucureşti (patru noi unităţi), Braşov, Constanţa şi Arad (câtedouă), Bihor, Sibiu, Iaşi, Ilfov (câte o unitate). Din informaţiilepublice existente până acum, anul trecut a fost inauguratămaternitatea Euromaterna din Constanţa, însă nu sunt disponibileinformaţii legate de alte deschideri de spitale private.

În ultimii ani, antreprenorii locali au devenit cei mai mariinvestitori în noi unităţi în sănătate, în condiţiile în carestatul a inaugurat extrem de puţine spitale. În Capitală spreexemplu, în cei 20 de ani de capitalism, în sectorul de stat nu afost inaugurată nicio unitate nouă, majoritatea fiind mai vechi de100 de ani. Cele mai cunoscute spitale private din Bucureşti suntEuroclinic, Life Memorial Hospital şi Maternitatea Regina Maria,însă în ţară funcţionează şi spitale precum Spitalul Pelican dinOradea, Clinicco din Braşov, sau Arcadia din Iaşi.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte policlinicile, privaţiidomină clar piaţa, având 94,4% din totalul de 268 de policlinici.Expansiunea policlinicilor s-a făcut în special pe baza unorabonamente de sănătate pe care firmele private le plătescangajaţilor şi care la rândul lor au pornit de la medicina muncii,obligatorie pentru angajaţi. Abonamentul de sănătate reprezintă celmai frecvent beneficiu oferit de angajaţi salariaţilor lor şi carede regulă include consultaţii gratuite şi reduceri de preţuripentru analize sau chiar anumite analize gratuite.

La privat, clinicile generează un business de 400 mil.euro

"În anul 2009 au funcţionat 253 de policlinici (în mediul privat- n.red.), cu şapte mai multe decât în anul anterior, 954 delaboratoare medicale şi 1780 de laboratoare de tehnică dentară", semai arată în raportul INS.

Sumele totale alocate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate(CNAS) pentru spitalele din România se ridică în acest an la 7,3mld. lei (1,7 mld. euro), acestea având cea mai mare pondere înbugetul CNAS de 15,7 mld. lei (3,7 mld. euro). Sumele au fost însăsuplimentate în urma unei rectificări bugetare recente.

Pe de altă parte, în piaţa privată serviciile medicale genereazăun business de aproximativ 400 mil. euro, în creştere.

Cele mai mari spitale din ţară sunt cele din Bucureşti, SpitalulUniversitar de Urgenţă, Fundeni şi Floreasca, care au peste 2.000de paturi cumulat şi un buget de cheltuieli anual de aproximativjumătate de miliard de euro.

Pe de altă parte, cei mai mari jucători pe piaţa clinicilorprivate, MedLife, Euromedic şi Centrul Medical Unirea, au rulatîmpreună puţin peste 50 mil. euro

În total în România sunt aproape 140.000 de paturi de spital, cu731 mai multe comparativ cu 2008, cele mai multe fiind folositepentru psihiatrie, cu o pondere de 12,1% în total. Separat, însectorul privat cel mai mare număr de paturi de spital a fostalocat pentru obstetrică-ginecologie, apoi pentru chirurgie,recuperare, medicină fizică şi interne.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO