Companii

Statul executa privatii, dar le tine banii blocati la firme care au datorii de miliarde, spune seful Siemens

Statul executa privatii, dar le tine banii blocati la firme care au datorii de miliarde, spune seful Siemens
03.02.2010, 23:20 41

"La sfarsitul lui 2009 nu mai misca nimic. Scaderea afacerilornu a fost provocata de operatiunile pe care le deruleaza directSiemens in Romania, ci au fost aduse cu precadere de parteainternationala a Siemens care face vanzari in Romania si care secontabilizeaza in conturile noastre. De exemplu, Siemens SRL ascazut cu doar 5% anul trecut. De la inceputului anului insa, celputin pe partea de energie majoritatea companiilor au inceputlicitatiile pentru achizitii de echipamente", spune Secosan, carela sfarsitul anului trecut nu se arata foarte optimist pentru anulacesta. Potrivit acestuia, alaturi de energie mai sunt si altepiete care incep sa-si revina si care dau drumul la investitii pentrumodernizari sau reparatii.

"Metalurgia, cimentul, incep sa se miste. Nu vorbim deinvestitii majore, ci mai mult de lucrari de reparatii si demodernizare", spune Secosan.

Reorganizari si angajari la fabricileSiemens

Siemens este prezent pe piata locala prin intermediul a optcentre de productie in care lucreaza circa 1.700 de oameni. In varaacestui an, patru din cele opt unitati de productie, in carelucreaza 1.000 de oameni, vor fi integrate astfel incat sa poata fiobtinute anumite reduceri de costuri.

"In iulie vom avea o singura entitate de productie prin reunireacelor 4 frabrici, una din Buzias si trei din Sibiu sub un singurmanagement. Nu este o decizie care se implementeaza doar inRomania, ci a fost luata la nivel de grup pentru o administrare maibuna. De exemplu, erau cazuri cand dintr-o fabrica din Sibiu eraudisponibilizati oameni, in timp ce alta dorea sa angajeze. Masuranu va duce la reduceri de personal, dar va reduce eventualelefluctuatii in ceea ce priveste numarul de angajati princonsolidare", a explicat Secosan.

In afara de unitatile din Sibiu si Buzias, Siemens mai arecentre de productie la Brasov, Cluj, Brazi si Timisoara. In acesteunitati, germanii fac pe piata locala o serie de echipamentepornind de la componente pentru locomotive pana la software.Majoritatea produselor sunt destinate exportului. "La Timisoara,unde deja avem 200 de angajati care livreaza servicii IT destinateexportului, vom mai angaja anul acesta 70 de oameni. Creste foartemult numarul firmelor care decid sa-si externalizaze departamentulIT. Este si o tendinta in ceea ce priveste externalizarea pentrureducerea costurilor, dar este si o masura normal de luat incontextul in care complexitatea din acest domeniu creste rapid",explica CEO-ul Siemens SRL.

In comparatie, la nivel de grup Siemens a decis saptamanatrecuta concedierea a 2.000 de angajati din Germania.

Tramvaie pentru toata tara

Siemens SRL a semnat saptamana trecuta un contract pentruproducerea de tramvaie cu Astra Vagoane Calatori Arad, firma luiValer Blidar.

"In toamna aceasta primul tramvai va fi gata. Exista o cereremare pentru inlocuirea parcurilor de tramvaie in toate orasele maridin tara. Dupa ce vom avea primul model realizat, vom vedea undeputem sa comercializam aceste tramvaie", spune Secosan.

Germanii au pe piata locala si activitati in segmentul de petrolsi gaze unde au semnat un contract de mentenanta pentru platformelede foraj marin operate de Petrom. Activitatile destinatesegmentului de petrol si gaze au inceput sa ia amploare lainceputul anului 2008 cand Siemens a preluat o parte dinactivitatile si angajatii Rafiserv Petrobrazi, compania dementenanta pentru rafinaria Petrobrazi, una din cele doua unitatide rafinare ale Petrom. Aceasta preluare nu a presupus plata uneisume de bani din partea Siemens, externalizarea acestei diviziifacand parte din strategia Petrom.

Piata producerii de energie, noua tinta

Desi Siemens s-a pozitionat pe piata locala ca fiind unuldintre cei mai importanti furnizori de echipamente si serviciipentru companiile de transport si distributie a energiei electrice,compania spune ca anul acesta este pregatita sa castige sicontracte pe partea de producere a energiei.

"In 2010 cred ca putem deveni furnizori de echipamente pentruproiectele eoliene. Suntem pregatiti pentru acest lucru. Oricum, deacum inainte cred ca vom vedea proiecte de dimenisiuni mai mici, decirca 50-100 de MW", spune Secosan. Pana acum, cel mai mare proiectcare a intrat in faza de montare a turbinelor eoliene apartinecehilor de la CEZ, care vor sa investeasca 1,1 miliarde de euro inDobrogea pentru montarea a 240 de turbine.

Managementul, cel mai mare pericol pentru gigantiienergetici

In ceea ce priveste planul guvernului de a reorganizasegementul de producere de energie prin infiintarea a doua companiienergetice gigant, Secosan spune ca este o idee buna.

"Nu poti crea concurenta intre un producator pe carbune si unulhidro, de exemplu. Mi se pare o idee buna sa creezi un amestec, daraceasta strategie va merge doar daca ulterior companiile vor fiprivatizate, chiar si prin bursa. Fara o buna administrare, nu sepoate face nimic", spune Secosan.

O alta problema pe care o ridica directorul Secosan este cea adatoriilor pe care statul, care inca doreste a fi un bunadministrator, le-a acumulat catre companiile private, blocandu-leastfel fonduri uriase pentru investitii, de exemplu.

"Statul executa privatii, dar pe de alta parte le tine baniiblocati prin faptul ca firme cum ar fi CFR-ul au datorii demiliarde catre companii private. Aceasta ar fi o solutie anticriza:gasirea unor modalitati prin care statul sa-si plateasca acestedatorii, lucru care ar ajuta enorm industria privata", mai spuneSecosan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO