Companii

Statul încearcă din nou să vândă exploatarea cuprului din România. Roman Copper e gata să îndeplinească cele trei noi condiţii

Statul încearcă din nou să vândă exploatarea cuprului din România. Roman Copper e gata să îndeplinească cele trei noi condiţii

Autor: Loredana VOICULESCU

10.04.2012, 20:15 688

Statul român a anunţat că reia licitaţia pentru vânzarea Cupru Min Abrud, după eşecul negocierilor cu firma canadiană Roman Copper. La 75 de ore după ce s-a rupt înţelegerea cu statul român, Roman Copper a dat un comunicat în care se arată dispusă să respecte "cele trei noi condiţii" puse de ministerul Economiei şi pe care le puteţi citi mai jos. gândul i-a întrebat şi pe ceilalţi competitori dacă doresc să participe din nou la licitaţie. Până la ora scrierii acestui material, singurul răspuns l-am primit de la australienii de la Oz Minerals, care ne-au transmis că, la ultima licitaţie, au oferit preţul "corect", nefiind pregătiţi să liciteze mai mult. În acest timp, în Abrud starea de tensiune creşte, după vâlva creată de această privatizare ratată. "Aşa-zişii experţi care merg la televizor spun numai aberaţii", s-a revoltat unul dintre inginerii de la Cupru Min, după cum puteţi citi în continuare.

Ce spune Roman Copper

Firma canadiană Roman Copper, care a câştigat licitaţia pentru privatizarea Cupru Min Abrud, a anunţat marţi că este gata să aplice toate condiţiile impuse de Guvern pentru preluarea companiei miniere, inclusiv obligaţii financiare care nu au fost incluse în documentaţia iniţială de licitaţie, potrivit MEDIAFAX.

Anunţul vine la 75 de ore după expirarea termenului limită pentru privatizarea Cupru Min Abrud şi de la anunţul ministrului Economiei Lucian Bode potrivit căruia negocierile cu firma canadiană s-au încheiat irevocabil.

"După cum s-a mai anunţat, echipa Roman Copper şi negociatorii din partea Guvernului român au convenit asupra termenilor şi condiţiilor din contractul de achiziţie în seara zilei de vineri, 6 aprilie. Aceşti termeni includ şi un angajament din partea Roman Copper de a accepta obligaţii financiare, şi de alte tipuri, care nu au fost cerute în documentaţia originală de licitaţie", se arată într-un comunicat transmis de firma canadiană, controlată de banca de investiţii Bayfront Capital Partners din Toronto.

Firma canadiană notează că licitaţia pentru vânzarea Cupru Min este "larg recunoscută drept cea mai transparentă din istoria programului de privatizări" al României. Roman Copper reiterează, astfel, că este gata să implementeze toate măsurile şi investiţiile cerute de Guvern de la licitaţia din 26 martie până în prezent.

Compania notează că s-a asigurat că modul în care va administra Cupru Min şi "mina de talie mondială" de la Roşia Poieni va oferi toate beneficiile posibile industriei miniere de cupru din România, comunităţilor locale şi economiei naţionale.

"Suntem pe deplin conştienţi de importanţa acestei tranzacţii pentru toate părţile implicate, inclusiv pentru bunăstarea viitoare a sectorului minier românesc şi pentru crediblitatea procesului de privatizare al Guvernului român", se arată în comunicatul transmis gândul.

Ministrul Economiei a anunţat vineri la miezul nopţii că firma canadiană a respins condiţiile privind plata integrală a contractului, îndeplinirea obligaţiilor de mediu şi clauzele referitoare la transparenţă, iar instituţia se pregăteşte să scoată din nou la vânzare compania.

În comunicatul transmis de firma canadiană, se mai arată că va prezenta în următoarele zile alte detalii ale planurilor companiei faţă de Cupru Min.

Roman Copper Corp a câştigat licitaţia pentru preluarea Cupru Min Abrud la preţul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei, de 57,3 milioane euro.

Roman Copper este o corporaţie fondată de banca de investiţii Bayfront Capital Partners din Toronto (Canada). Bayfront Capital Partners este o companie canadiană cu activităţi de investment banking, care oferă servicii de consultanţă pentru finanţare corporatistă, restructurare financiară şi în domeniul fuziunilor şi achiziţiilor. Ea funcţionează ca un paravan de investiţii pentru alte firme sau oameni de afaceri care doresc să rămână anonimi.

Ministerul Economiei: Vom relua procesul de privatizare

Imediat după eşuarea procesului de privatizare Ministerul Economiei a anunţat că procesul de privatizare va fi reluat.

"În perioada următoare, MECMA va relua procesul de privatizare a Cupru Min în aceleaşi condiţii de transparenţă şi de participare nediscriminatorie, conform angajamentelor asumate faţă de partenerii internaţionali. Statul român are nevoie de parteneri seriosi, potenţi şi de bună credinţă în procesele de privatizare", a anunţat ministerul Economiei, după eşuarea negocierilor cu compania canadiană Roman Copper.

Ministerul se va asigura că activitatea societăţii Cupru Min va continua "în condiţii optime", reprezentanţii companiei începând demersurile pentru obţinerea urgentă a autorizaţiei de mediu.

Roman Copper a câştigat pe 26 martie o licitaţie pentru cumpărarea Cupru Min Abrud, o tranzacţie de 200,8 milioane de euro, în ultima lună, la licitaţie mai participând Oz Minerals Ltd din Australia, companie listată pe bursa din Australia, compania olandeză Dundee Holding şi compania bulgărească Ellatzite Med Ad. Preţul final a fost de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei, de 57,3 milioane euro.

La licitaţia cu strigare pentru vânzarea pachetului integral de acţiuni al Cupru Min s-au înscris alte trei companii, respectiv Oz Minerals (Australia), Dundee Holding BV (Olanda) şi Ellatzite Med Ad din Bulgaria. Ultima a fost însă descalificată.

Reprezentanţii Cupru Min: "Suntem prea mici să ne pronunţăm"

"Noi suntem prea mici ca să ne pronunţăm (în legătură cu reluarea procesului de privatizare). Noi ştim să muncim. Aşa-zişii experţi care merg la televizor spun numai aberaţii. Societatea are nevoie de susţinere financiară pentru a-şi desfăşura activitatea pe mai departe", a declarat pentru gândul inginerul şef de producţie de la Cuprumin Abrud.

El a spus că toţi investitorii înscrişi la OPSPI (Oficiul pentru Privatizare) au avut acces la camera de date organizată la Cuprumin.

Oz Minerals: "Nu am fost pregătiţi să plătim suplimentar pentru acest activ în procesul de licitaţie"

Pe de altă parte, reprezentanţii Oz Minerals (Australia) nu au dorit să precizeze dacă sunt sau nu interesaţi că participe la o nouă licitaţie a Cupru Min. "În prezent nu avem să facem nici un comentariu cu privire la această licitaţie. Suntem o companie listată la bursă aşa că, de obicei, dacă avem un comentariu îl dăm publicităţii printr-un comunicat public", a precizat pentru gândul Rachel Eaves, general manager public affairs & sustainability Oz Minerals.

"În urma unui amplu proces de due diligence, inclusiv un număr de vizite la faţa locului, noi credem că Roşia Poieni are potenţialul de a fi un producător de durată de cupru-aur, în conformitate cu strategia noastră. Cu toate acestea nu am fost pregătiţi să plătim suplimentar pentru acest activ în procesul de licitaţie, prin urmare, ne-am retras de la licitaţie. Vom continua această practică în achiziţii pentru a ne asigura că orice am face aduce un plus de valoare pentru acţionarii noştri", a spus şi Terry Burgess, Oz Minerale CEO & Managing Director.

Citiţi continuarea articolului pe www.gandul.info

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO