Companii

Statul nu se grabeste sa ia bani din farma

24.01.2010, 23:08 29

Taxa pe vanzarile producatorilor de medicamente, care se aplicaincepand cu octombrie, ar fi trebuit sa aduca primele venituri incontul Ministerului Sanatatii (MS) pana la 25 ianuarie, insacompaniile farma nu stiu inca data exacta la care aceste plati sevor face, dupa ce ministerul abia a lansat in dezbatere publicavineri normele de aplicare.

Taxa pe vanzarile producatorilor, numita si "clawback", senumara printre ultimele masuri luate de fostul ministru Ion Bazacsi prevede ca orice producator care are in portofoliu medicamentece se elibereaza pe baza de prescriptie sa contribuie cu un procentintre 5 si 11% din aceste vanzari la bugetul ministerului. Potrivitcalculelor MS, sumele aferente trimestrului patru 2009 pe careproducatorii ar trebui sa le plateasca, se ridica la circa 100 mil.lei (circa 23 mil. euro).

"Daca normele ar fi publicate in Monitorul Oficial pe 25ianurie, platile ar fi trebuit facute in aceeasi zi. Daca vor fipublicate poimaine (marti - n.red.) nu mai stim cand va trebui saplatim", spune Sorin Popescu, vicepresedinte al Asociatiei Romane aProducatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) si directorrelatii externe al Merck Sharp & Dohme.Ministerul va stabilisumele care vor fi taxate in baza unei declaratii pe propriaraspundere, iar Popescu afirma ca aceasta se face la pretul careinclude si adaosurile distribuitorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO