Companii

Statul român, al patrulea producător de petrol şi gaze european, face de patru ori mai mulţi bani din dividende decât din redevenţe

Statul român, al patrulea producător de petrol şi gaze...

Autor: Roxana Petrescu

26.03.2018, 00:08 1090

♦ Calitatea de acţionar se dovedeşte a fi mult mai bănoasă pentru statul român decât administrarea unuia dintre cele mai vaste portofolii de resurse de petrol şi gaze la nivel european, astfel că în ultimii cinci ani valoarea dividendelor colectate a fost de două ori mai mare faţă de cea a redevenţelor încasate ♦ Circa 80% din dividende sunt generate de companiile din energie, iar dintre acestea cei mai „generoşi“ finanţatori ai bugetului de stat sunt Hidroelectrica şi Romgaz, cele mai importante companii care au mai rămas în zestrea României.

„Valoarea redevenţei petro­liere datorate şi încasate pen­tru anul 2017 a fost de 798,21 mil. lei pentru producţia de gaze extrasă şi de 260 mil. lei pentru producţia de petrol extra­să“, se arată în datele trans­mise de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), gestionarul loacal al resurselor naturale.

ANRM nu a precizat care a fost valoarea totală a redevenţelor colectate anul trecut, dar în mod tradiţional sumele colec­tate din producţia de petrol şi gaze re­prezintă circa 85% din totalul redevenţelor.

Astfel, valoarea totală a redevenţelor pen­tru 2017 ar putea fi estimată la circa 1,2 mld. lei (circa 272 mil. euro), potrivit calculelor ZF.

„Primele cinci companii plătitoare de redevenţă petrolieră sunt OMV Petrom, Romgaz, Amromco Energy, Mazarine Energy România şi Stratum Energy România“, se mai arată în răspsunsurile furnizate de ANRM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO