Companii

Stefan Ries, chief human resources officer al SAP: „De 24 de ani lucrez în HR şi nu mai suport să asist la discuţii în care se încearcă să se elucideze dacă directorul de resurse umane este sau nu în board“

Stefan Ries, chief human resources officer al SAP: „De...

Autor: Corina Mirea

27.10.2014, 00:04 561

Directorii de resurse umane care vor să stea la masa deciziilor dintr-o companie, iar cuvântul lor să cântărească în ochii boardului trebuie să nu îşi mai ocupe timpul cu funcţiile de HR şi treacă la o gân­dire de business, cu obiective şi planuri con­crete, pe înţelesul pragmatic al celor din conducere – aceasta a fost una dintre concluziile la care au ajuns specialiştii în resurse umane din cadrul producătorului german de soluţii software de business SAP, în cadrul unei conferinţe pe teme de HR, organizată de companie săptămâna trecută la Amsterdam.

„Viitorul HR-ului este, paradoxal, fără HR. Ştiu că este o afirmaţie dură, însă cred că directorii de resurse umane ar trebui să renunţe la birocraţia specifică, la funcţiile administrative de HR şi să vină cu soluţii tehnologice pentru a-şi simplifica procesele şi cu obiective de business dacă vor  să stea cu adevărat la masa boardului“, a spus Mike Ettling, preşedinte al liniei de business dedicată domeniului resurselor umane în cadrul SAP.

Pe de altă parte, Stefan Ries, chief human resources officer al SAP, crede că directorii de HR au trecut deja de etapa în care trebuie să îşi „ceară“ locul în board, importanţa rolului lor fiind recunoscută de directorii de companii. Totuşi, oamenii de resurse umane trebuie să îşi „câştige“ locul la masa deciziilor venind cu propuneri care să-i avantajeze pe angajaţi, dar care să rezoneze şi cu gândirea celorlalţi din board şi cu nevoile de business ale organizaţiei. „De 24 de ani lucrez în HR şi nu mai suport să asist la discuţii în care se încearcă să se elucideze dacă directorul de resurse umane este sau nu în board. Eu spun că suntem, că nu se mai pune problema aşa, dar că trebuie să fructificăm mult mai bine oportunitatea a fi vocea angajaţilor“, a explicat el.

În acelaşi timp, Mike Ettling a mai precizat că peste cinci ani de acum înainte directorii de HR vor migra masiv în zona de cloud (soluţii software care pot fi accesate de oriunde în mediul online), în special pentru activităţile de recrutare, dar şi pentru cele de talent management. Mai mult, tot în acelaşi interval, el crede că zona de salarizare se va muta complet în cloud şi cel mai mult vor avea de câştigat cloud-urile private, în care datele clienţilor nu sunt stocate pe acelaşi server, oferind un grad mai mare de securizare a informaţiilor.

SAP are în România circa 400 de angajaţi în cele trei centre din Bucureşti, Timişoara şi Cluj-Napoca, iar compania are în plan să ajungă la o echipă de 600 de persoane până în 2016. Anul trecut, SAP România a raportat pentru opera­ţiunile locale o cifră de afaceri de 27 de milioane de euro, cu 17% mai mari comparativ cu 2012, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO