Companii

Steilmann: Analizam si alte spatii in vederea inchiderii

06.08.2009, 18:42 291

Steilmann Bukarest, reteaua de 56 de magazine de imbracaminte la nivel local, dintre care 11 outlet-uri, intentioneaza sa mai inchida si alte magazine neperformante in acest an, dupa ce a renuntat la cinci unitati din Bucuresti, Baia Mare, Sibiu si Bacau.

"In Bacau, de exemplu, aveam doua magazine, unul plasat in centrul comercial si altul stradal. Cum celui din urma i-a expirat contractul incheiat cu proprietarul spatiului, am considerat ca nu se justifica sa il prelungim si sa avem doua unitati in acelasi oras, tinand cont de situatia economica actuala", a declarat Codrut Silvasanu, directorul de marketing al companiei, care admite ca Steilmann este in discutii cu partenerii contractuali pentru a vedea daca mai este nevoie sa inchida si alte unitati.

"Mai avem sub semnul intrebarii si alte magazine, mai ales in centrele comerciale care nu intra in aria de interes a consumatorilor. Ne uitam, de exemplu, la Arad, unde avem deja un magazin in centrul orasului, acolo de unde aradenii isi fac cumparaturile. Nu mai are rost sa avem si un alt magazin in centrul comercial care este pozitionat la marginea orasului", explica Silvasanu.

 

Planuri date peste cap

Steilmann anunta la inceputul anului trecut, cand reusise sa ajunga la 60 de magazine la nivel local, ca va mai investi 2,5 mil. euro in deschiderea altor 20 de unitati, urmand ca la sfarsitul lui 2009 sa creasca reteaua pana la 100 de magazine.

Aceasta miscare l-ar fi adus mai aproape de liderul de piata in ceea ce priveste numarul de magazine, Leonardo, care a depasit de mult 100 de unitati si 135 mil. euro cifra de afaceri in 2008. Cu toate acestea, criza financiara, care s-a reflectat in diminuarea consumului, a adus scaderi ale vanzarilor in retailul de fashion de 10% pana la 50%, potrivit jucatorilor care s-au vazut nevoiti sa anunte inghetarea oricarui plan de extindere, multi dintre ei gandindu-se chiar la disponibilizari si inchideri de magazine.

Daca pana in acest moment am asistat la vanzari de francize mici, care activau la nivel local cu unul sau doua magazine, la relocari sau la inchiderea catorva unitati, cei mai mari retaileri au venit cu masuri concrete.

 

Tot mai multe inchideri

In timp ce Steilmann a inchis deocamdata doar cinci magazine, Leonardo a renuntat deja la 30 si mai are in analiza alte 20 de magazine neperformante. Alti retaileri ca AAV Group, care comercializeaza francizele Esprit, Springfield sau Cortefiel, sau Benvenuti, care detine lantul de magazine de incaltaminte si marochinarie sub acelasi brand si-au anuntat intentia de a face disponibilizari, aproximativ 10% din angajati urmand sa fie dati afara.

Steilmann are in acest moment un singur magazin in planul de extindere, acesta urmand sa fie inaugurat odata cu lansarea centrului comercial Cotroceni Park din Capitala, unde si-au anuntat prezenta retaileri de talie internationala foarte cunoscuti ca Zara, C&A sau Mango.

Compania Steilmann este detinuta in proportie de 49% de Romeo Pomponiu, care este si directorul general al Steilmann Bukarest, restul fiind administrat de grupul Radici, care detine si fabrica de fire YarNea Savinesti. Miro Radici a preluat grupul Steilmann la nivel international, dar Romeo Pomponiu a ramas in actionariat. In Romania, compania are si activitati de productie, la nivelul anului trecut avand in functiune sapte fabrici in orase ca Satu Mare, Craiova, Sibiu, Sighetu Marmatiei si Mangalia. Numarul angajatilor ajungea anul trecut la aproximativ 4.000 de persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO