Companii

Ştiaţi că în judeţele Dolj, Olt şi Caraş-Severin nu există nicio fabrică de lactate autorizată pentru export?

Ştiaţi că în judeţele Dolj, Olt şi Caraş-Severin...

Autor: Florentina Niţu

09.06.2022, 00:07 979

Într-o piaţă inundată de importuri de lapte, în trei judeţe potenţialul de export este zero Găsiţi în Atlasul de business al României harta industriei alimentare şi alte 39 de hărţi de business.

România are circa 150 de fabrici de procesare a laptelui autorizate pentru comerţul intracomunitar, adică în Uniunea Europeană, dar niciuna dintre ele nu se află în judeţele Caraş-Severin, Dolj şi Olt. De altfel, în judeţul Sălaj este doar una, conform datelor colectate de pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitar- Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Puteţi cumpăra atlasul de business al României accesând acest link.

Astfel, în lipsa unei politici care să pună fabrici de lactate pe harta alimentară acolo unde erau necesare şi care să oprească închiderea unor fabrici de lactate, deficitul comercial pentru lapte şi produse lactate a crescut. Importurile de lapte şi produse lactate au crescut de 2,3 ori din 2015 încoace şi au sărit de 750 mil. euro anul trecut, în timp ce exporturile au crescut doar de 1,3 ori în acea perioadă, până la 220 mil. euro, potrivit calculelor făcute de ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Este drept că numărul de fabrici din ţară este mai mare decât cele autorizate pentru comerţul intracomunitar, dar nu sunt diferenţe semnificative şi chiar şi aşa multe dintre ele sunt mici şi nu exportă.

În piaţa fabricării produselor lactate activează circa 500 de companii, care au realizat o cifră de afaceri de 5,3 miliarde de lei în 2020, potrivit ultimelor date de la Registrul Comerţului.

Ziarul Financiar a lansat pe 1 iunie prima ediţie a catalogului Atlasul de business al României, care cuprinde 40 de hărţi, care transpun în imagini mediul economic local. Harta fabricilor din industria alimentară e doar una dintre ele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO