Companii

Ştii cine mai angajează în România? Vezi aici în EXCLUSIVITATE topul celor mai mari 300 de angajatori şi cine a angajat anul acesta

Aproape 20.000 de concedieri în opt luni.  Topul celor mai mari 300 de angajatori

Autor: Adelina Mihai

07.09.2012, 00:08 6340

Petrom, Dacia şi Kaufland sunt cei mai mari angajatori privaţi din economie, cumulând un efectiv de peste 46.000 de angajaţi, iar Poşta Română rămâne compania cu cel mai mare număr de angajaţi - aproape 32.000 de persoane la finele lunii august, potrivit informaţiilor transmise de companii la inspectoratele de muncă.

Retailerii, firmele de securitate, agenţii de muncă temporară, băncile, spitalele, operatorii telecom şi direcţiile de asistenţă socială şi de întreţinere a căilor ferate au cei mai mulţi angajaţi.

Datele centralizate de Ziarul Financiar arată că jumătate dintre cei 300 cei mai mari angajatori din economie au concediat aproape 20.000 de oameni de la începutul anului, iar foarte puţine companii - în special agenţii de muncă temporară - au continuat să facă noi angajări.

Ce răspund analiştii pieţei muncii la întrebarea: De ce au nevoie companiile ca să continue angajările?

"De fapt problema este că firmele în­cearcă să îşi menţină angajaţii şi apelează la forţă de muncă temporară din lipsa vizibili­tăţii pe termen mediu şi lung. În momentul în care sindicatele anunţă că vor din nou modificarea Codului muncii şi nu se va mai face evaluarea angajaţilor şi nici concedierile pe baza lipsei de performanţă, iar investiţiile străine sunt la pământ, nu se poate discuta despre majorarea numărului de angajaţi în aceste companii", spune Cristina Săvuică, managing partner al firmei de recrutare Lugera&Makler, cu afaceri de peste 40 de milioane de euro anul trecut.

Cele mai mari scăderi ale numărului de angajaţi sunt la compania intrată în faliment Mic.ro Retail (-3.101), Delphi Packard (-1.290), Carrefour (-955) Petrom (-811), Radet (-586), iar cele mai multe angajări noi au fost făcute mai ales de către furnizorii de muncă temporară: Adecco (+2.251), Hidroconstrucţia (+1.211), Manpower (+896), Dedeman (+846) şi RCS (+842).

Împreună, cei mai mari 300 de angajatori din economie au peste 760.000 de angajaţi, adică 17% din efectivul total de angajaţi din economie.

Angajări permanente, făcute în urma extinderii activităţii, au făcut retailerul de bricolaj Dedeman deţinut de fraţii Pavăl din Bacău (+846 de angajaţi), operatorul telecom RCS, controlat de omul de afaceri Zoltan Tsezari (+702) şi supermarketurile Mega Image

(+678 de angajaţi) sau producătorul de componente auto Fujikura Automotive (+571 de angajaţi).

Citiţi şi

Topul celor mai mari 300 de angajatori din economie în 2012 - de ce au nevoie firmele ca să continue angajările

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO