Companii

Ştiţi cine mai angajează în România? Vezi aici în EXCLUSIVITATE topul celor mai mari 300 de angajatori din economie în 2012 - de ce au nevoie firmele ca să continue angajările

Topul celor mai mari 300 de angajatori din economie în 2012 - de ce au nevoie firmele ca să continue angajările

Autor: Adelina Mihai

09.09.2012, 12:12 2706

Petrom, Dacia şi Kaufland sunt cei mai mari angajatori din economie, împreună având peste 46.000 de angajaţi la finalul lunii august, potrivit datelor furnizate de Inspecţia Muncii pe baza informaţiilor transmise de companii la inspectoratele de muncă.

Totuşi, Poşta Română are cei mai mulţi angajaţi - 31.900 - însă raportează la inspectoratele de muncă o situaţie regională a efectivelor de personal.

Jumătate dintre cei 300 cei mai mari angajatori din economie au concediat aproape 20.000 de oameni de la începutul anului, cele mai mari scăderi ale efectivelor de angajaţi fiind înregistrate de către companii precum Mic.ro Retail (care a intrat în faliment şi care a renunţat la peste 3.100 de angajaţi), Delphi Packard (-1.300 de angajaţi), Carrefour (-955 de angajaţi), Petrom (- 811 de angajaţi), Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti (-586 de persoane), Real Hypermarket (-577), Rosegur (-563) sau BCR (-499).

Împreună, cei mai mari 300 de angajatori din economie au peste 760.000 de angajaţi, adică 17% din efectivul total de angajaţi din economie. Numărul acestora este cu 4.000 de angajaţi în scădere faţă de situaţia înregistrată la finalul anului 2011.

Foarte puţine companii au făcut angajări masive în primele opt luni ale acestui an. Spre exemplu, cel mai dinamic angajator, Adecco Resurse Umane, care are cu peste 2.200 de angajaţi în plus faţă de finalul anului trecut, este una din cele mai mari companii de recrutare de pe piaţa locală care plasează forţă de muncă temporară. Şi Manpower, un alt jucător important pe această piaţă, a făcut aproape 900 de angajări în primele opt luni ale anului. De asemenea, Hidroconstrucţia, companie deţinută de management şi salariaţi, raportează cu 1.200 de angajaţi în plus la finalul lunii august, însă şi în domeniul construcţiilor se foloseşte foarte multă forţă de muncă temporară, mai ales pe perioada verii.

Topul celor mai mari 300 de angajatori din economie

"Majoritatea companiilor care au renunţat la o parte din angajaţi de la începutul anului folosesc multă forţă de muncă temporară, pentru că nu au vizibilitate pe termen mediu şi lung în ceea ce priveşte producţia. Dacă luna aceasta au un client care le cere 20.000 de componente auto şi au nevoie de forţă de muncă, aleg angajaţii temporari, pentru că nu ştiu dacă vor avea aceleaşi comenzi şi în lunile următoare", a spus Cristina Săvuică, managing partner al Lugera & Makler, liderul pieţei locale de recrutare, cu afaceri de peste 40 de milioane de euro anul trecut.

Băncile şi retailerii au fost angajatorii din privat care au renunţat la cei mai mulţi angajaţi de la începutul anului, fie din nevoia reducerii de costuri sau din cauza închiderilor de magazine sau de sucursale.

Dacă BCR sau BRD, primele două bănci locale, au închis câteva sucursale pentru reducerea de costuri şi au renunţat la aproape 900 de angajaţi, şi lanţurile de hipermarketuri Real şi Carrefour au decis să-şi închidă unele magazine (Real - Timişoara în martie şi Carrefour - Arad în august), renunţând împreună la 600 de salariaţi.

"În momentul în care sindicatele anunţă că vor din nou modificarea Codului muncii şi nu se va mai face evaluarea angajaţilor şi nici concedierile pe baza lipsei de performanţă, iar investiţiile străine sunt la pământ, nu se poate discuta despre majorarea numărului de angajaţi în aceste companii", mai spune Cristina Săvuică, care controlează un grup de companii cu peste 5.800 de angajaţi temporari în prezent. Angajări permanente, făcute în urma extinderii activităţii, au făcut retailerul de bricolaj Dedeman deţinut de fraţii Pavăl din Bacău (Ă846 de angajaţi), operatorul telecom RCS, controlat de omul de afaceri Zoltan Tsezari (Ă702) şi supermarketurile Mega Image (Ă678 de angajaţi) sau producătorul de componente auto Fujikura Automotive (Ă571 de angajaţi). De altfel, agenţii de muncă temporară şi jucătorii din industria auto au fost singurii angajatori care au continuat angajările anul acesta.

Topul celor mai mari 300 de angajatori din economie a fost realizat în funcţie de datele transmise de companii în aplicaţia Revisal (softul Inspecţiei Muncii care numără salariaţii) pentru luna august a acestui an.

Poşta Română - cel mai mare angajator din economie

În continuare cel mai mare angajator din economie rămâne Poşta Română, cu 31.900 de angajaţi, care raportează însă la inspectoratele de muncă o situaţie regională a numărului de angajaţi. Numărul de angajaţi ai Poştei Române, companie de stat aflată şi ea într-un proces de restructurare, este cu peste 1.700 de persoane mai scăzut decât la finalul anului trecut.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO