Companii

Stocarea de energie atrage banii. Un proiect a cărui valoare ar putea depăşi 100 de milioane de euro a obţinut avizul de la Transelectrica. În investiţie este implicat unul dintre acţionarii Prodvinalco

Stocarea de energie atrage banii. Un proiect a cărui...

Autor: Roxana Petrescu

08.08.2024, 08:40 395

♦ Stocarea de energie pare a fi noul magnet în zona de investiţii din sector ♦ În iunie, un proiect major de 203 MW a primit avizul tehnic de racordare din partea Transelectrica, unul dintre primii paşi pe calea concretizării unei investiţii.

Potrivit datelor publicate pe site-ul Transelec­tri­ca, compania Electric Spot a obţinut la mijlocul lunii iunie avizul tehnic de racordare pentru o investiţie de 203 MW într-o unitate de stocare a energiei în Satu Mare. Datele Termene.ro arată că în spatele companiei de proiect, cu participaţii egale, sunt Cristian Barbu şi Dorin Mircea Todea, cel din urmă fiind şi acţionarul majoritar al producătorului de băuturi spirtoase Prodvinalco. Todea nu a putut fi contactat pentru detalii suplimentare, dar potrivit datelor Transelectrica investiţia, dacă se va realiza, ar trebui să fie pusă în funcţiune în 2028.

„Un MWh de stocare este între 350.000 de euro/MWh şi 450.000 de euro/MWh în funcţie de instalaţia de racor­dare şi tehnologie. Ca standard pentru tehnologie, se poate lua în calcul o durată de stocare de până la patru ore“, ex­pli­că un specialist din do­me­niul energetic. Por­nind de la aceste estimări, valoarea pro­iectului, pen­tru o oră de sto­ca­re la ca­pacitatea de 203 MW, ar por­ni de la circa 70 de mi­li­oane de euro, dar poate ajunge până la 365 de mili­oane de euro dacă se ia în calcul investiţia maximă pe MWh şi o durată de sto­care de patru ore. Partea de sto­ca­re de energie este un busi­ness complet nou care se dez­voltă pe plan local, a­petitul pentru domeniu fiind deter­mi­nat de creşte­rea investiţii­lor în pro­iecte de energie verde.

În acest moment, cea mai mare unitate de stocare a energiei a fost pusă în funcţiune prin intermediul unui par­teneriat între Prime Batteries, companie fondată de antreprenorul Adrian Polec şi aflată în portofoliul con­glo­meratului european InnoEnergy, şi grupul Monsson, deţinut de Emanuel Muntmark, cel mai puternic dezvol­tator de proiecte de energie verde din România.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Health&Pharma Summit'24