Companii

Strainii au luat in vizor un nou sector pentru achizitii masive: padurile. Investitiile au ajuns la 150 mil. euro

03.03.2009, 16:00 186

Grupul austriac Holzindustrie Schweighofer sau finlandezii de la Tornator au investit pana in prezent 50 mil. euro pentru achizitia de padure.

Ca si regula, exploatarile dintr-o padure nu pot depasi ritmul de crestere al acelei paduri, de circa 5 metri cubi pe an pe hectar la zonele de foioase si de circa 7 metri cubi pe an pe hectar la cele de molid, potrivit jucatorilor din piata.
Conform unor informatii din piata, valoarea achizitiilor facute de investitorii straini pe piata locala ar fi sarit de 50.000 de hectare, adica de 150 mil. euro, la un pret mediu de 3.000 de euro pe hectar.
Printre cei care au cumparat paduri in Romania, potrivit unor surse din piata, se mai numara Harvard Management Company, fondul de investitii care tine de Universitatea Harvard. Achizitiile acestui fond ar fi depasit 30.000 de hectare, potrivit surselor citate. De asemenea, cumparari au mai facut un grup de investitori suedezi (4.000 de hectare) si familia Porsche (8.000 de hectare). Acesti investitori nu au facut niciun comentariu despre achizitiile din Romania pana la inchiderea editiei.
De departe cei mai activi in achizitii de paduri au fost insa finlandezii de la Tornator, care au inceput sa cumpere paduri in 2008 si in numai un an au ajuns sa detina aproximativ 12.000 de hectare in centrul Romaniei. In Finlanda, Tornator opereaza 600.000 de hectare.
"Compania a cheltuit circa 40 de milioane de euro in Romania. Tinta noastra este sa continuam achizitia de terenuri impadurite si sa ne majoram detinerile cu inca 10.000 - 20.000 de hectare in 2009-2010", a spus Zoltan Kosy, director al Tornator Romania. Pana acum, Tornator a cumparat paduri numai de la persoane fizice care aveau astfel de proprietati, iar pe termen lung planurile finlandezilor prevad sa ajunga sa detina 50.000-100.000 de hectare.
Pe de alta parte, un cumparator constant de paduri in ultimii ani pe piata locala a fost compania austriaca Holzindustrie Schweighofer care a demarat achizitiile in urma cu patru ani prin intermediul diviziei Cascade Empire.
Pana acum austriecii au platit peste 20 mil. euro pentru achizitia a 8.000 de hectare de padure pe piata locala in zone precum Harghita, Covasna, Hunedoara, Arges sau Suceava. Calculat la acest nivel al investitiei, ar rezulta ca pretul mediu platit de companie pentru un hectar de padure este de aproximativ 2.500 de euro. La nivelul investitiei Tornator, ar rezulta ca un hectar de padure a fost evaluat in medie la 3.300 de euro. Si reprezentantii Romsilva spuneau recent ca un hectar de padure este vandut in medie cu circa 2.000 - 3.000 de euro.
Reprezentantii Holzindustrie spun ca au cautat exclusiv lemn de rasinoase pentru ca cele doua fabrici pe care le opereaza pe piata locala proceseaza numai astfel de materie prima.
Unitatile pe care austriecii le opereaza in Romania se afla la Sebes, in judetul Alba, si la Radauti, in judetul Suceava. La acestea se adauga achizitia recenta a fostei fabrici Swedwood pe care IKEA o detinea la Siret.
Holzindustrie Schweighofer este businessul omului de afaceri Gerald Schweighofer care pana acum a plasat fonduri de circa 250 mil. euro pe piata locala. In ceea ce priveste achizitia de terenuri, tinta sa este sa ajunga la 10.000 de hectare pe termen mediu.
Reprezentantii Holzindustrie spun ca nu au existat fluctuatii importante in ultima perioada in ceea ce priveste pretul padurilor, insa pentru perioada urmatoare se estimeaza ca piata imobiliara tinde spre o scadere de 40%, ceea ce se va reflecta probabil si in cazul terenurilor cu vegetatie forestiera.
Cel mai mare detinator de paduri ramane insa statul roman. Astfel fondul forestier proprietate publica a statului pe care Regia Nationala a Padurilor (Romsilva) il administreaza era la sfarsitul anului trecut de 3,5 mil. hectare, din care regia mai are de retrocedat circa 450.000 ha, pentru care s-a stabilit deja dreptul de proprietate, si alte 60.000 de hectare care se afla in litigiu. In aceste conditii, valoarea patrimoniului Romsilva se ridica la 10,5 miliarde de euro, cea mai valoroasa companie din Romania. Romsilva a raportat anul trecut un profit de 6,8 mil. euro si o cifra de afaceri de 312 mil. euro.
Potrivit datelor furnizate ZF de catre Ministerul Agriculturii, suprafata totala de padure din Romania este de 6,3 milioane de hectare, ceea ce inseamna ca Romsilva detine aproape jumatate din aceste terenuri. Ministerul Agriculturii spune insa ca "nu detine evidente statistice cu privire la nationalitatea proprietarilor de paduri din Romania", date care nu au fost disponibile nici la Institutul National de Statistica, nici la Romsilva.
De altfel, nici in cazul terenurilor agricole nu exista evidente cu privire la nationalitatea proprietarilor, toate suprafetele fiind exploatate prin intermediul unor companii inregistrate in Romania, chiar daca in cazul unora actionarii sunt straini.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO