Companii

Stroe, ACAROM: dacă salariile vor creşte, vom pierde investiţii

Stroe, ACAROM: dacă salariile vor creşte, vom pierde investiţii

Autor: Bogdan Alecu

23.11.2010, 12:41 35

Dinamica neechilibrată a salariilor, instabilitatea valutară şilipsa dezvoltării infrastructurii sunt principalele riscuri cu carese confruntă România în momentul de faţă şi care îi afecteazăimaginea în faţa investitorilor, a declarat Constantin Stroe,preşedintele Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România(ACAROM), şi vicepreşedinte al Dacia.

"Potenţialul de dezvoltare al industriei auto este mai mare înRomânia faţă de alte ţări din regiune, dar acest potenţial trebuievalorificat intelligent. Pe piaţa locală se produc de 10 ori maipuţine maşini la mia de locuitori faţă de Slovenia şi de trei orimai puţine decât Ungaria", a spus Constantin Stroe. PreşedinteleACAROM a subliniat că România s-a aflat în urma unor ţări precumPolonia, Cehia, Ungaria şi Slovacia şi înainte de 2005.

Potenţialul de dezvoltare vine acum din partea Ford, care pentrua produce 300.000 de maşini anual va avea nevoie de o platformă defurnizori pe plan local, dar şi Dacia, care înregistrează creşterianuale ale producţiei.

Pentru a ne menţine însă atractivitatea, salariile dinindustrie, care au crescut de peste trei ori în ultimii ani trebuiesă se menţină la un nivel constant.

"Dinamica salariilor erodează atractivitatea României. Înultimii doi-trei ani acestea au crescut alarmantă", a spusStroe.

Din acest motiv, Renault a preferat să investească în Marocaproape 1 mld. Euro în construcţia unei noi uzine pentru Dacia,care va avea o producţie anuală de 400.000 de maşini după 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO