Companii

Studiu: Circa 70% dintre români şi-ar dori să aibă o afacere proprie, dar 41% dintre ei sunt îngrijoraţi cu privire la evoluţia economiei în viitor

Studiu: Circa 70% dintre români şi-ar dori să aibă o...

Autor: Roxana Rosu

09.10.2017, 17:01 162

Marea majoritate a românilor şi-ar dori să aibă o afacere proprie (71%), dar în acelaşi timp 41% dintre ei sunt îngrijoraţi cu privire la situaţia economiei în viitor şi 28% cu privire la evoluţia din sfera politică, arată un studiu realizat de grupul german Metro în România, Germania, Franţa, Olanda, Italia, Portugalia, Republica Cehă, Turcia, Rusia şi China.

Procentul românilor interesaţi de un business propriu este mult mai mare decât media din cele 10 ţări participante la studiu, de 48%, ţara noastră fiind depăşită doar de Turcia (74%) şi urmată de China (58%).

Pe de altă parte, românii sunt printre cei mai îngrijoraţi cu privire la economie, depăşiţi doar de Rusia, Italia şi Turcia.

Studiul mai arată că majoritatea francezilor şi chinezilor (80%) sunt încrezători în propriile guverne, în ceea ce privişte susţinerea micilor afaceri, la polul opus fiind însă italienii (cu doar 18%) şi românii, cu 24%.

În timp ce mulţi dintre cei intervievaţi şi-au exprimat interesul de a deţine o afacere, doar 13% cred că este posibilă realizarea acestei ambiţii. „Studiul Internaţional privind Afacerile Independente, realizat de METRO” descrie această diferenţă ca fiind o discrepanţă antreprenorială şi aduce la lumină detalii cu privire la barierele pe care oamenii le percep şi care îi împiedică să facă pasul de a-şi deschide propria afacere. Printre principalele motive sunt dificultatea de a găsi sprijin financiar, precum şi instabilitatea mediului economic.

„Un lucru iese în evidenţă: sunt foarte multe persoane cărora le-ar plăcea să pornească propria afacere, dar în final nu o fac. Acest studiu analizează motivele care stau la baza acestei decizii. Potenţialul antreprenorial este stimulat numai dacă există un cadru potrivit şi se acordă sprijinul adecvat”, a comentat Olaf Koch, Preşedintele Consiliului de Administraţie METRO AG.

Unul dintre obiectivele principale ale studiului a fost acela de a afla mai multe despre provocările cu care se confruntă antreprenorii. Când au fost întrebaţi care este cea mai mare ameninţare asupra succesului afacerii lor, majoritatea antreprenorilor şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa unui sprijin financiar, situaţia economică din ţara lor, taxele şi birocraţia. Aceste îngrijorări variază în funcţie de ţară, de situaţia economică generală şi taxele din ţara respectivă, fiind mai evidente în Italia şi România.

Acest lucru arată că antreprenorii îşi doresc să se poată baza pe un sistem politic care să promoveze norme şi legi menite să creeze un mediu în care afacerile independente să poată prospera.

În ciuda tuturor provocărilor pe care le evidenţiază acest studiu, deţinătorii de afaceri sunt foarte încrezători în decizia lor de a începe o afacere: dacă s-ar putea întoarce în timp, un procentaj copleşitor de 89% dintre cei intervievaţi ar alege să devină din nou antreprenori.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO