Companii

Studiu Confidex: Agricultura, sectorul cu cei mai îngrijoraţi manageri în S1 2025, iar energia cu cei mai relaxaţi. „Managerii români sunt mai degrabă îngrijoraţi, dar nu vedem o percepţie pesimistă vizavi de evoluţie economiei româneşti”

Studiu Confidex: Agricultura, sectorul cu cei mai...

Autor: Florentina Niţu

15.04.2025, 13:26 118

Agricultura este sectorul cu cei mai îngrijoraţi manageri în primul trimestru al anului 2025, în timp ce energia este domeniul cu cei mai relaxaţi lideri, potrivit celei de-a 12-a ediţii a studiului CONFIDEX, care măsoară încrederea mediului de afaceri în economia României.

„Serviciile şi energia au cel mai ridicat grad de optimism, în timp ce afacerile din agricultură şi transporturi sunt mai rezervate. Observăm o scădere a încrederii de peste 1 punct faţă de S1 2024 a managerilor români în economia românească. Atitudinea nu s-a schimbat radical în ultimele şase luni. Managerii sunt mai degrabă îngrijoraţi, dar nu vedem o percepţie pesimistă vizavi de evoluţie economiei româneşti”, a spus Andrei Cionca, iniţiatorul studiului CONFIDEX.

După un an agricol 2024 dificil, care a afectat grav culturile de porumb şi floarea-soarelui, înjumătăţind producţia, managerii din agricultură şi-au pierdut încrederea. Situaţia a fost cu atât mai apăsătoare cu cât acesta a fost al patrulea an agricol dim ultimii cinci marcat de provocări şi secetă. Chiar dacă toamna a adus veşti bune privind culturile de rapiţă şi grâu, iar rezervele de apă din sol s-au refăcut parţial, aceste evoluţii nu au fost suficiente pentru a schimba starea generală de pesimism, mai ales într-un sector profund dependent de condiţiile meteo.

„Noi avem expunere mare în agricultură, iar problemele sunt structurale şi consider că se va schimba modelul de business. Am fost obişnuiţi cu un model de business care nu mai este posibil: costuri de finanţare mici, lucru pe care l-am avut până în 2022, şi sănătatea financiară a fermierilor, adică comportamentul ordonat în plăţi. Ori noi vedem astăzi o situaţie dificilă la nivelul fermierilor. Modelul de business se va schimba, fermierii se vor adapta, dar e greu de înţeles în ce sens. E nevoie de investitori care să aducă capital, dar riscul este destul de mare”, a mai spus Andrei Cionca.

În agricultură, cei mai mulţi manageri sunt precauţi, iar numărul celor îngrijoraţi e dublu faţă de numărul celor relaxaţi. Pe de altă parte, managerii din domeniul energiei sunt cei mai relaxaţi din economie. Discuţiile despre liberalizarea pieţei, investiţiile în surse regenerabile – precum fermele eoliene şi panourile solare – şi diversificarea surselor de producţie le-au permis să reducă semnificativ costurile. În plus, managerii au spus că există oportunităţi de accesare a fondurilor europene, iar presiunea legată de politicile ESG şi tranziţia energetică s-a diminuat în discursul public, ceea ce contribuie la un climat mai stabil pentru acest sector, potrivit reprezentanţilor studiului CONFIDEX. Totuşi, managerii dinn acest sector sunt îngrijoraţi de investiţiile din viitor în acest sector.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri