Companii

Studiu EPG: România ar putea avea în Marea Neagră 15 GW de energie eoliană. Fiecare GW de capacitate generează 2,1 mld. euro în economie

Studiu EPG: România ar putea avea în Marea Neagră 15...

Autor: Roxana Petrescu

16.01.2023, 09:00 738

Un rol cheie în această potenţială dezvoltare îl are portul Constanţa, care poate deveni gazdă pentru unităţi de producţie a echipamentelor necesare eolienelor offshore, cu rol regional.

Energia eoliană offshore, domeniu în care România nici măcar nu are un cadru legal bine dezvoltat, ar putea ajunge la o ca­pacitate de 15 GW în Marea Neagră la ori­zontul anului 2050, la acel moment putând avea o pondere de 40% din producţia de e­ner­gie totală a României, devenind astfel forma dominantă în mixul energetic. Aceasta ar fi una dintre concluziile unui studiu reali­zat de Energy Policy Group (EPG), un think-tank independent fondat în 2014.

În acest moment, România nu are niciun megawatt de capacitate în energie eoliană offshore, neavând nici măcar un cadru legal bine pus la punct pentru a stimula astfel de investiţii în Marea Neagră. Spre exemplu, România are acum 3 GW de energie eoliană onshore şi un total instalat în sistemul ener­getic, în toate formele de producţie a e­nergiei, de circa 18 GW. „Energia eoliană offshore are un rol major în cadrul obiec­tivelor europene de reducere a dependenţei de importurile de combustibili fosili şi de decarbonare până în anul 2050, într-un moment în care interesele Uniunii Europene (UE) privind securitatea energetică şi obiectivele climatice sunt aliniate. Acelaşi principiu este valabil şi pentru România, în­trucât necesită dezvoltarea a 15 GW de capa­cităţi de energie eoliană offshore în Marea Neagră, respectiv zona economică exclusivă (ZEE), pentru a atinge neutralitatea cli­matică până în anul 2050“, se arată în studiul menţionat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO