Companii

Studiu: Hotelierii anticipează un grad mediu de ocupare de 31% pentru 2021, faţă de 24% în acest an. Şase din zece spun că, fără sprijin guvernamental, hotelurile lor nu vor putea supravieţui după martie 2021

Studiu: Hotelierii anticipează un grad mediu de ocupare...

Autor: Roxana Rosu

22.12.2020, 11:42 215

Hotelierii români anticipează un grad mediu de ocupare anuală de 31% pentru 2021, faţă de 24% în acest an, când piaţa a înregistrat o scădere medie a profitului cu 73% pentru perioada ianuarie-octombrie, arată un studiu realizat de Cushman & Wakefield în parteneriat cu Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR.

Potrivit datelor, tariful mediu a fost în acest an de 293 lei, în scădere cu 72% comparativ cu 2019, hotelierii estimând pentru anul viitor continuarea trendului descrescător, până la o medie de 197 lei.

Hotelierii afiliaţi unor branduri internaţionale previzionează un tarif mediu mai mare, de 224 lei, în timp ce brandurile naţionale şi hoteluri independente iau în calcul un tarif de 157 lei, respectiv 192 lei.

Majoritatea participanţilor la studiu consideră că proprietăţile lor vor atinge un grad de ocupare maxim de aproximativ 40% în 2021, în timp ce doar 7% iau în calcul un grad de ocupare de circa 70%.

În acelaşi timp, 9 din 10 hotelieri se aşteaptă ca veniturile generate de restaurante şi de săli de conferinţe&evenimente să fie extrem de importante anul viitor, în timp ce pe locul trei este ocupat de veniturile obţinute din serviciile de Spa şi Wellness (56% din respondenţi).

În timp ce hotelierii încearcă să scadă costurile operaţionale, studiul subliniază faptul că, din octombrie 2020, o medie de 35% dintre angajaţi au fost concediaţi. Comparând acest rezultat cu studiul anterior din aprilie-mai 2020, această cifră a crescut cu 6%.

În aceste condiţii, 65% dintre respondenţi au declarat că, fără sprijin guvernamental, hotelurile lor nu vor putea supravieţui după martie 2021. Doar 7% dintre respondenţi au menţionat că afacerea lor poate supravieţui mai mult de un an în aceste condiţii.

Potrivit Oxford Economics, numărul de nopţi petrecute în unităţile de cazare în România va reveni la nivelul de dinaintea crizei până în 2023.

Privind în perspectivă, hotelierii îşi menţin optimismul, majoritatea respondenţilor intenţionând să rămână deschişi în 2021, atâta timp cât nu vor fi introduse alte perioade de carantină.

Pe de altă parte, 20% dintre respondenţi iau în considerare închiderea hotelurilor în timpul extra-sezonului pentru a salva din costuri pe fondul lipsei cererii. Alţi 3% dintre ei planifică o schimbare de strategie pentru transformarea conceptului de business adaptat pentru sejururi pe termen lung (de peste 6 luni) în 2021.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO