Companii

Studiu PwC: Record de schimbări la vârful companiilor de top la nivel global; în ultimul deceniu, mandatul s-a redus la circa 5 ani

Studiu PwC: Record de schimbări la vârful companiilor...

Autor: Roxana Rosu

06.08.2019, 10:55 251

Aproape 17,5% dintre directorii executivi (CEO) ai celor mai mari 2.500 de companii listate la nivel global au părăsit anul trecut poziţiile pe care le deţineau, nivel record la ultimilor 15 ani, principalele motive fiind succesiunea planificată, dar şi  înlocuirile forţate sau provocate de fuziuni şi achiziţii.

Peste două treimi din înlocuiri au venit ca urmare a unor planuri de succesiune, iar concedierile au reprezentat 20%, potrivit studiului 2018 CEO Success, recent publicat de PwC şi Strategy&.

Pentru prima dată în istoria studiului, motivele de etică au reprezentat o cauză mai frecventă a plecărilor forţate decât performanţele financiare.

Totodată, raportul a remarcat că puterea şi implicarea investitorilor a fost un factor important în decizia de schimbare a directorilor executivi. Astfel, dacă în 2000, un CEO rămânea în funcţie în medie o perioadă de cel puţin opt ani, în ultimul deceniu, mandatul s-a redus în medie la circa cinci ani.

”Majoritatea directorilor executivi cu o activitate îndelungată pleacă în urma unei succesiuni planificate şi asigură o tranziţie lină, fără probleme. Totuşi, înlocuirea unui CEO este un proces cu multe provocări şi necunoscute, indiferent din ce motive are loc. Acţionarii sunt nerăbdători şi vor rezultate imediate. De aceea, presiunea pe succesori creşte exponenţial, mai ales atunci când acestia vin după executivi cu mandate de peste un deceniu, fondatori ai companiei sau vizionari care şi-au transformat organizaţiile”, spune Ionuţ Simion, Country Managing Partner al PwC România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO