Companii

Sturza se apucă de treabă în toamnă la parcul tehnologic de 26 mil. euro din Cluj

Sturza se apucă de treabă în toamnă la parcul tehnologic de 26 mil. euro din Cluj

Autor: Laurentiu Cotu

26.04.2012, 13:10 1004

Ion Sturza, 51 de ani, fostul directorul general adjunct al Rompetrol, va demara în această toamna investiţia de 26 mil. euro în dezvoltarea proiectului Liberty Center Technological Park din Cluj-Napoca. Proiectul va fi realizat prin reconversia spaţiului unde funcţiona producătorul de mobilă Libertatea, într-un parc tehnologic multifuncţional pentru mediul de afaceri, dar şi pentru publicul larg. Un prim pas în acest sens a fost făcut deja, odată cu selectarea proiectului pentru viitorul parc tehnologic.

Firma britanică de arhitectură Chapman Taylor, care a proiectat şi mallurile Băneasa şi Sun Plaza din Bucureşti, a fost selectată pentru "desenarea" parcului tehnologic Liberty Center.

Proiectul va fi dezvoltat prin intermediul firmei Fribourg Development, controlată omul de afaceri Ion Sturza.

"În perioada următoare se vor realiza lucrări de demolare şi ecologizare, astfel ca din toamnă să putem demara prima fază a proiectului. Aceasta presupune o investiţie de 8 mil. euro în reconversia unor clădiri existente pe fosta platformă Libertatea, în spaţii de birouri. Vorbim în prima fază a proiectului de reconversia a 7.000 mp de hale", a declarat Ion Sturza, preşedintele fondului de investiţii Fribourg Investments. Potrivit conducerii Fribourg Investments, prima fază a proiectului, destinată spaţiilor pentru birouri, va fi finalizată anul viitor, în condiţiile în care, întreg proiectul se întinde pe o perioadă de 3-4 ani.

"Spaţiile pentru birouri vor fi ocupate de companii din domeniul IT şi a tehnologiei. În prezent purtăm discuţii cu mai multe companii care şi-au manifestat interesul pentru proiectul nostru şi vor exista firme externe din IT, care îşi vor reloca activitatea la Cluj", a spus Sturza, fară a oferi mai multe informaţii în acest sens.

Potrivit dezvoltatorului, prima fază a proiectului Liberty Center Technological Park presupune reabilitarea şi finisarea a 7.000 mp de spaţii pentru birouri, cafenea şi alte facilităţi. Derularea proiectului a fost concepută în faze distincte, astfel încŒt locatarii primelor clădiri date în folosinţă să nu fie afectaţi de dezvoltarea ulterioară a proiectului.

Proiectul Liberty Center Technological Park va fi poziţionat în apropierea centrului oraşului Cluj-Napoca, terenul având o suprafaţă totală de peste 45.000 mp, din care 35.000 mp de construcţii.

"Avem capacitatea de a finanţa în prezent întrega investiţie. Odată finalizat, Liberty Center Technological Park din Cluj va avea o capacitate de 3.500 de oameni, care să-şi desfăşoare aici activităţile sau să-şi petreacă timpul liber', a mai spus Sturza.

Pastila: În momentul de faţă la fabrica Libertarea mai funcţionează doar un atelier unde 15 angajaţi de ocupă de vŒnzarea mobilei de pe stoc. Acţionarii caută soluţii pentru relocarea activităţii într-o altă zonă.

Explicaţie foto: Omul de afaceri Ion Sturza a părăsit grupul Rompetrol în septembrie 2009, anunţând la scurt timp că vrea să aloce 30 mil. euro din banii proprii într-un fond de investiţii concentrat numai pe piaţa locală, numit Greenlight Invest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO