Companii

Subminarea economiei naţionale: Infrastructura condamnă regiuni întregi la izolare. Transilvania a primit 2 mld. lei pentru drumuri anul trecut. Moldova, de zece ori mai puţin

Subminarea economiei naţionale: Infrastructura condamnă...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

28.04.2016, 00:07 5735

Transilvania, unul dintre polii de creştere economică, a primit anul trecut 2 miliarde de lei pentru in­fra­struc­tură rutieră, conform datelor de la Compania Naţională de Auto­străzi şi Drumuri Naţionale din Ro­mâ­nia (CNADNR), respectiv 46% din bugetul total alocat pe acest segment.

La polul opus, Moldova - care nu a atras în ultimii ani investiţii majore în fabrici tocmai din cauza infra­struc­turii precare - a luat doar 220 mil. lei.

ZF a cerut CNADNR situaţia banilor primiţi de fiecare regiune pentru investiţii în construcţia de autostrăzi, reabilitarea/modernizarea de drumuri naţionale sau construcţia de variante de ocolire. Cumulat zona de nord-vest a ţării - Transilvania, Mara­mureş, Crişana şi Banatul- au avut un buget de 3,7 miliarde de lei pentru investiţii.

Pe de altă parte, zona de est a ţării  - Moldova şi Bucovina - au avut împreu­nă un buget de investiţii de aproape 370 milioane de lei, adică de 10 ori mai puţin.

„Această discrepanţă mare între investiţiile făcute în infrastructura rutieră în cele două zone va face ca diferenţa între dezvoltarea economică a celor două regiuni să fie şi mai mare. Odată cu infrastructura vine dezvol­tarea economică, vin investiţiile“, consideră Dragoş Cabat, analist economic.

Zona de Vest a ţării a atras inves­tiţii ale unor giganţi precum Con­ti­nental, Schaeffler, Daimler sau Hella, însă creşterea infrastructurii din regiunea Moldovei ar aduce un avan­taj competitiv României având în ve­dere că în această zonă forţa de muncă este mai ieftină.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO