Companii

Suedezii care produc Zewa se instaleaza in industria de cartoane

05.01.2005, 00:00 120

Producatorul de ambalaje de carton SCA Packaging, detinut de firma suedeza care produce servetelele Zewa, a inregistrat anul trecut o crestere a cifrei de afaceri de aproximativ 40% fata de nivelul inregistrat anterior, bazata pe intensificarea cererii. In 2003, compania a avut afaceri de 2,6 milioane euro.
"Ritmul de crestere a fost strans legat de intensificarea activitatii companiilor cliente ale SCA Packaging, in special in sectorul auto si al electrocasnicelor", a afirmat Laszlo Balint-Nagy, directorul diviziei din Romania a SCA Packaging. Din totalul cifrei de afaceri, peste 70% a provenit de la companiile din domeniul auto si al electrocasnicelor, a mriiai spus Balint-Nagy. Acesta a adaugat ca ponderea acestor doua segmente ca creste in 2005.
SCA Packaging a intrat pe piata romaneasca in 2002, functionand timp de doi ani ca centru logistic. Cifra de afaceri aferenta celor 3 luni de activitate din 2002 a fost de 830.000 euro, in anul 2003 inregistrandu-se o crestere de aproximativ  30 %. Anul trecut, compania a investit peste 2,2 milioane de euro intr-o fabrica de carton ondulat la Timisoara.
Planurile de viitor ale companiei includ si formarea unei prezente puternice intre companiile mari de pe pietele din tarile vecine Romaniei, cum ar fi Ungaria sau statele din fosta Yugoslavie. SCA Packaging este cel mai mare reciclator de deseuri din hartie din Europa, ponderea de materie prima reciclata folosita in procesul de fabricatie din Romania fiind intre 65 si 85%.
Compania SCA Packaging a fost infiintata in 1929, in Suedia, in momentul de fata avand peste 20.000 de angajati si 260 de fabrici in toata lumea. La nivel mondial, SCA Packaging are un portofoliu de clienti ce cuprinde companii precum Nestle, Volvo sau Ford. In Europa, cota de piata a companiei este de 14 %, cu afaceri de peste 3,3 miliarde euro in 2003.
Pe langa productia de ambalaje din carton, SCA Packaging produce si o gama larga de produse din hartie. Marcile care apartin de brandul SCA sunt Zewa, Libero sau Libresse, pentru produsele din hartie destinate igienei personale.
Piata romaneasca a cartonului ondulat este estimata la 80 de milioane de euro anual, in 2004, iar previziunile indica o crestere de peste 10% in 2005. Productia totala de carton ondulat a Romaniei depaseste 140.000 de tone. Principalii competitori ai SCA Packaging sunt Vrancart Adjud, Romcarton Bucuresti sau Rondocarton Cluj-Napoca.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO