Companii

Suedezii de la Plannja vor face o fabrica de tigle metalice

28.09.2007, 14:57 92

Compania Plannja Distribution Romania din Piatra Neamt, subsidiara locala a grupului suedez Plannja, este interesata sa construiasca o fabrica de tigle metalice in Romania, dupa zece ani in care a fost prezenta doar cu structura de vanzari.
"De cand am venit in Romania acum 10 ani, planul meu a fost de a aduce si o unitate de productie aici si se pare ca suntem pe ultima suta de metri", a declarat Nicola Bocaciu, directorul general al Plannja Constructii care a locuit circa 20 de ani in Suedia.
Compania efectueaza in prezent un studiu de piata pentru a calcula rentabilitatea unei unitati de productie locale. Rezultatele urmeaza sa fie dezbatute saptamana viitoare in cadrul unei intalniri cu sefii grupului suedez.
In ultimii ani, s-au intensificat investitiile in productia de invelitori metalice, data fiind cererea ridicata de astfel de materiale pe piata constructiilor. Companii precum Ruukki (Finlanda), Lindab (Suedia), Coilprofil (Belgia), Megaprofil (Belgia) sau Rova (Slovacia) au investit sau au in derulare investitii totale de sute de milioane de euro in deschiderea de capacitati de productie pe piata romaneasca.
"Piata romaneasca este cea mai dinamica dintre toate pe care activeaza grupul Plannja. La prima vedere, afacerea cu invelitori metalice pare rentabila, asa ca vor fi multi interesati in investitii in domeniul de procesare al tablei de otel. In toate tarile ce au aderat la Uniunea Europeana s-a inregistrat o crestere a locatiilor de acest tip", a adaugat Bocaciu.
Plannja Distribution a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 3,2 milioane de euro si estimeaza pentru acest an o crestere puternica, avand in vedere ca in primele sase luni vanzarile companiei au crescut cu 38%. Suedezii au investit pana in prezent circa 3 milioane de euro pe piata locala in dezvoltarea sistemului logistic si in spatii de depozitare. Sistemul logistic al companiei implica crearea unei retele de distribuitori independenti, cu exclusivitate pe teritoriul alocat.
"Anul acesta, valoarea investitiilor facute de companie se ridica la aproximativ 1,3 milioane de euro si preconizam investitii de inca 600.000 de euro pana la sfarsitul anului. Vom inaugura pana la sfarsitul anului un depozit in apropiere de Bucuresti, in Tunari", a declarat Bocaciu. Potrivit estimarilor companiei, cota de piata pe segmentul invelitorilor metalice se situeaza intre 5 si 8%, ceea ce face ca valoarea pietei pentru aceste produse sa ajunga la circa 60-80 de milioane de euro.
Grupul Plannja, parte a producatorului suedez de materiale din otel SSAB, are afaceri de circa 160 de milioane de euro si este prezent pe piata locala incepand din anul 1997.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO