Companii

„Sunt blocat. Nu înţeleg dorinţa de a demola o clădire. Nu ştiam că îmi trebuie aprobare de la Vatican“

„Sunt blocat. Nu înţeleg dorinţa de a demola o clădire. Nu ştiam că îmi trebuie aprobare de la Vatican“

Eyal Ofer, proprietarul turnului de birouri Cathedral Plaza

Autor: Cristi Moga

15.07.2011, 00:05 1611

Foarte puţină lume ştia anul trecut cine este investitorul dinspatele turnului de birouri Cathedral Plaza, proiect început încăde la sfârşitul anilor '90, când primar în Bucureşti era ViorelLis.

Eyal Ofer, cel care face parte din cea mai bogată familie deoameni de afaceri din Israel, cu o avere de 10 miliarde de dolari,potrivit Forbes, a început să-şi facă simţită însă prezenţa lanivel local începând cu luna noiembrie a anului trecut, după ceTribunalul Suceava a întors sentinţa Curţii de Apel de la Ploieşti,declarând ilegală autorizaţia de construire a proiectului. Sentinţade la Suceava a adus în discuţie posibila demolare a turnului de 18etaje, o investiţie de 40 mil. euro finali­zată aproape complet, înspatele Catedralei Sfântul Iosif.

Lucrările au fost ulterior oprite, iar Ofer a venit în iarnă laBucureşti unde a avut o întâl­nire informală, organizată laIntercon­ti­nental, la care luau atunci parte câţiva jurnalişti,dar şi profesorul de economie Daniel Dăianu, fost ministru alfinanţelor, sau Andreea Paul-Vass, consilier al premierului EmilBoc.

La începutul acestei săptămâni Curtea de Apel din Suceava amenţinut sentinţa conform căreia autorizaţia de construire aclădirii este ilegală deoarece a fost eliberată de către PrimăriaSectorului 1, nu de către Primăria Generală, iar Ofer a ieşit încadrul unei conferinţe de presă organizată la Hilton, la câtevasute de metri de Cathedral Plaza, pentru a-şi susţine proiectul. Peplan local, unul dintre puţinii care mai pot "salva" aceastăclădire este primarul Sorin Oprescu şi Consiliul General alCapitalei, care ar putea autoriza retroactiv construcţia, aducând-oîn legalitate.

"Nu înţeleg de ce există atâta răutate şi dorinţă în a dărâma oclădire care ar trebui să dea de lucru oamenilor, să îmbunătăţeascăzona şi să fie un contribuabil către bugetul local. Clădirea nu afost construită peste noapte, ci cu autorizaţii eliberate deauto­rităţile locale, plătim taxe pentru ea, dar nu putem să ofinalizăm pentru a primi chiriaşii. Primăria în loc să vină cumesaje de distrugere, ar trebui să încerce să ne pună la aceeaşimasă cu reprezentaţii Catedralei pentru a găsi o soluţie în acestcaz", şi-a susţinut omul de afaceri poziţia.

De la conflictul cu reprezentaţii Catedralei şi aiArhiepiscopiei Romano-Catolice, reprezentată de arhiepiscopul IoanRobu, a plecat de altfel tot acest caz. Ofer spune că instanţa l-a"sancţionat" deoarece autorizaţia obţinută în 2006 nu se supunereglementărilor Uniunii Europene, în ciuda faptului că România aaderat la spaţiul comunitar doar un an mai târziu.

"Nu ştiam că îmi trebuie autorizaţie de la Vatican pentru aconstrui o clădire de birouri în Bucureşti. Am în buzunarscrisoarea domnului Robu prin care ne-a felicitat iniţial pentruproiect. Tot el, ulterior, a mai trimis o scrisoare prin care asolicitat spaţii comerciale la parterul clădirii, primul etaj şizece locuri de parcare. I-am spus că nu i le putem oferi decât prinînchiriere şi a devenit foarte supărat, declarând că aceastăclădire nu va fi construită niciodată", a mai spus Ofer, care a pusla dispoziţia presei copii după mai multe note aleArhiepiscopiei.

Varianta prin care Oprescu să treacă imobilul în legalitate esteînsă puţin probabilă, cel puţin până la alegeri, în condiţiile încare primarul s-a arătat împotriva acestui proiect în mai multeapariţii publice, iar Primăria chiar a dat investitorul înjudecată, revendicând o parcelă de teren de sub clădire.

"Ultima oară m-am întâlnit cu Oprescu în urmă cu câteva luni, lael în birou, şi mi-a oferit tot suportul să deschidem clădirea. Dece se judecă cu noi? Aşa e în politică."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO