Companii

Synergy Construct: Romania ar trebui sa sprijine mai mult capitalul autohton, la fel cum face statul turc. Cum comentati?

Synergy Construct: Romania ar trebui sa sprijine mai mult capitalul autohton, la fel cum face statul turc

Mehmet Bicer, business development manager al Synergy Construct: Cu totii vrem sa uitam de acest an, care a fost afectat de lipsa finantarii si a increderii in investitii pe piata romaneasca. Totusi am avut noroc ca scaderea afacerilor va fi de doar 20% anul acesta, pentru ca am semnat doua contracte noi importante, cu o valoare de circa 45 de milioane de euro.

02.11.2009, 23:50 2049

"Infrastructura este un subiect critic pentru investitoriistraini. De exemplu, in Romania nu stii niciodata cand va ajunge lagranita un camion care pleaca din Bucuresti. Guvernul turc ainvestit foarte mult in infrastructura in ultimii ani. Chiar siacum, in vremuri de criza, Turcia investeste 14 miliarde de euro inproiecte majore de infrastructura", afirma Mehmet Bicer, businessdevelopment manager al Synergy Construct.
Printre cele mai importante proiecte finantate sau garantate destatul turc se numara constructia unei noi centrale nucleare, aunei linii de cale ferata intre Ankara si Istanbul, o autostradaintre Izmir si Istanbul si un pod in stramtoarea Bosfor.
Turcia are in derulare investitii de circa 14 mld. euro ininfrastructura in proiecte de mari dimensiuni, in timp ce Romania aalocat anul acesta doar 5 mld. euro pentru tot ce inseamnainfrastructura.
Recent, un alt om de afaceri turc, Harun Adiguzel, presedinteleRulmenti Barlad, afirma pentru ZF ca statul turc ajuta dezvoltareaindustriei locale prin acordarea de subventii si ajutoare.
"In Turcia capitalul local este foarte puternic. Unul dintre ceimai mari retaileri din lume a trebuit sa se asocieze cu un partenerlocal pentru a construi primul hipermarket, pentru ca oricum peprimul loc in retail este o companie turca. In Romania suntdiferente mari, pentru ca sunt jucatori mari si jucatori mici, intimp ce in Turcia jucatorii medii au o pozitie puternica", explicaBicer.
Totusi, reprezentantii Synergy afirma ca Romania va oferi incontinuare multe oportunitati de dezvoltare. "Romania este o piatamare, in care credem, si in scurt timp se va revitaliza. Din acestmotiv nu am taiat din bugetul de marketing, pentru ca vrem sa fimprimul nume in constructii, cand piata isi va reveni", sustineBicer.
Synergy a fost implicata in ultimii ani in constructia unorproiecte imobiliare de mari dimensiuni, in special in sectorullogistic precum Prologis Park Bucharest A1, Frans Maas, RynartTransport, YKK Romania sau centrul Ina Schaeffler din Brasov, darsi proiecte comerciale precum Fashion House Outlet sau proiectulrezidential Rose Garden din Colentina.

Business in scadere cu 20%
Grupul Synergy, din care fac parte companiile Synergy Construct,MET Engineering si MEP Construct, va inregistra anul acesta oscadere a businessului de 20%, pana la circa 96 mil. euro, dincauza reducerii numarului de contracte. Compania a semnat anulacesta doar doua contracte noi, desi a trimis circa 20-25 deoferte.
"Cu totii vrem sa uitam de acest an, care a fost afectat de lipsafinantarii si a increderii in investitii pe piata romaneasca.Totusi am avut noroc ca scaderea afacerilor va fi de doar 20% anulacesta, pentru ca am semnat doua contracte noi importante, cu ovaloare de circa 45 de milioane de euro", afirma reprezentantulSynergy.
Unul dintre contracte este de realizare a unei fabrici inlocalitatea Urlati pentru o companie americana, in valoare de 25mil. euro, iar celalalt a fost semnat cu AE&E (Austrian Energy& Environment) pentru executarea lucrarilor de reducere apoluarii la CET Turceni prin montarea unor centrale dedesulfurizare.
"Contractul cu CET Turceni a reprezentat o gura de aer proaspatpentru noi, pentru ca am intrat intr-un nou domeniu, cel alproiectelor de mediu, care se va dezvolta foarte mult in urmatoriiani datorita reglementarilor Uniunii Europene", spune Bicer.
El sustine ca anul acesta a fost unul 'foarte interesant', pe caretoata lumea vrea sa il uite. "A fost primul an care ne-a afectatcifra de afaceri. Inca din 2001, cand am intrat pe piata locala, aminregistrat cresteri anuale puternice, mergand in acelasi ritm cudezvoltarea economica a Romaniei. Daca in 2001 aveam o cifra deafaceri de 400.000 de euro anul trecut am ajuns la 140 de milioanede euro prin cele trei firme pe care le avem pe piatalocala."
Avand in vedere reducerea investitiilor imobiliare de pe piatalocala, Synergy se va indrepta anul viitor catre sectorul deinfrastructura, in special spre autostrazi si lucrari de mediu."Vom crea o echipa separata pentru astfel de proiecte, pentru casunt domenii noi pentru noi si vom angaja personalspecializat."

A redus cu 25% numarul angajatilor
Synergy si-a redus drastic cheltuielile anul acesta si a mutattoate cele trei firme intr-un singur sediu si a redus cu un sfertnumarul angajatilor. "Am redus numarul angajatilor cu 25% anulacesta, dar ne-am mentinut personalul cheie, format din 350 deangajati. In total, luand in considerare si angajatii companiilorcare lucreaza in subantrepriza, avem 1.500 de muncitori, dar anultrecut in perioada de varf, cand aveam 10 contracte in derulare,aveam 2.500 de muncitori pe santiere", explica Bicer.
In plus, compania a amanat investitii de 36 mil. euro intr-ocladire de birouri cu 14 etaje in Iasi si un complex rezidential cu100 de locuinte de lux in Bucuresti, dupa ce a achizitionatterenurile anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO