• Leu / EUR4.9250
  • Leu / GBP5.7274
  • Leu / USD4.7278
Companii

Szabolcs Nemes, Roland Berger: Putem vedea măsuri care să inducă scăderea consumului de produse energetice. Tranziţia poată să piardă din ritm. A devenit important să avem energie, nu cum o obţinem

Szabolcs Nemes, Roland Berger: Putem vedea măsuri care să inducă scăderea consumului de produse energetice. Tranziţia poată să piardă din ritm. A devenit important să avem energie, nu cum o obţinem

Szabolcs Nemes, managing partner în cadrul companiei de consultanţă Roland Berger România: Italia, de exemplu, a iniţiat un proiect care prevede limitarea temperaturii la care sunt setate aparatele de aer condiţionat în instituţiile publice şi care este prevăzut să fie în vigoare cel puţin până aprilie 2023.

Autor: Roxana Petrescu

23.05.2022, 19:15 98

♦ Un embargo pe petrolul şi produsele petroliere din Rusia nu ridică provocări doar legate de identificarea unor surse alternative de aprovizionare, chiar opţiunile de transport fiind limitate ♦ În orice scenariu, costurile vor fi mai mari, ceea ce va contribui suplimentar la puseul inflaţionist şi va duce în zona de pierderi industrii întregi. Astfel, politicile de stat care au ca ţintă chiar reducerea consumului pot deveni realitate ♦ În plus, accentul se mută deodată pe accesul la volume, nu pe modul în care energia este obţinută, pe termen scurt tranziţia energetică devenind de importanţă secundară.

La nivelul UE, dependenţa de importurile de petrol este de circa 96%, după cum arată statisticile mai recente ale Comisiei Europene aferente anului 2020, iar Rusia reprezintă un sfert din aceste importuri. Astfel, consecinţele unui embargo pe petrolul rusesc sunt greu de estimat, fiind deja state precum Ungaria, Slovacia sau Cehia care cer extinderea termenului de implementare, anunţat iniţial pentru finalul acestui an.

„Vor fi anumite diferenţe competitive între statele care vor beneficia de această extindere de termen şi celelalte state din cauza diferenţelor de costuri de aprovizionare. Pe de altă parte, dacă termenul pentru aplicarea acestei sancţiuni se extinde, deja măsura nu-şi mai atinge scopul. Pentru Ungaria şi Slovacia, de exemplu, costul pentru implementarea unor noi rute, inclusiv investiţiile pentru adaptarea rafinăriilor având în vedere că acestea au fost proiectate şi configurate pentru procesarea ţiţeiului de tip Ural, a fost estimat la circa 1 miliard de euro“, a declarat Szabolcs Nemes, managing partner în cadrul companiei de consultanţă Roland Berger România.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9250
Diferență: -0,1197
Ieri: 4.9309
Azi: 4.7278
Diferență: -0,2363
Ieri: 4.7390
Azi: 5.7274
Diferență: -0,2421
Ieri: 5.7413
Azi: 5.0120
Diferență: -0,2706
Ieri: 5.0256